Aktualno
StoryEditor

Reforma javne uprave: 53,6 milijuna kuna za kompetencijski okvir i sustav upravljanja kvalitetom

20. Veljača 2018.

Dva ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava Ministarstvu uprave za projekte koji će biti temelj reforme javne uprave, vrijednih 53,6 milijuna kuna, od čega je 45,6 milijuna iz fondova EU potpisani su u utorak u Zagrebu.

Riječ je o projektu ‘Razvoj kompetencijskog okvira za zaposlene u javnoj upravi‘, koji će trajati 24 mjeseca, i projektu ‘Uvođenje sustava upravljanja kvalitetom u javnu upravu Republike Hrvatske‘ koji će trajati 36 mjeseci. Odnose se na djelotvornost, učinkovitost i ujednačenost u postupanju unutar svih tijela javne uprave i kvalitetu usluge građanima i gospodarskim subjektima.

Potpisnici ugovora su ministar uprave Lovro Kuščević, ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić i ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar.

>>>Kuščević: Kreće projekt e-Pristojba, uvodi se kartično plaćanje u urede državne uprave

- Želimo podići razinu i kvalitetu naših državnih, javnih, lokalnih službenika i namještenika. Želimo da državna uprava bude funkcionalna, efikasna, brza, jeftina i na raspolaganju svim našim sugrađanima. Ova dva projekta će upravo doprinijeti ovim ciljevima, rekao je ministar uprave.

Projekt razvoja kompetencijskog okvira stvara temelj za profesionalizaciju javne uprave i vrijedan je 13 milijuna i 92 tisuće kuna, od čega se 85 posto sufinancira EU sredstvima, a 15 posto nacionalnim sredstvima.

>>>Petrov: Osigurani su uvjeti za reformu javne uprave, ali odlaskom Mosta iz vlasti sve je stalo

Projekt uvođenja sustava upravljanja kvalitetom u javnu upravu vrijedan je 40 milijuna i 545 tisuća kuna i također se 85 posto sufinancira sredstvima EU, a 15 posto iz nacionalnih sredstava.

Strategija razvoja javne uprave usmjerena na unaprjeđenje upravnih kapaciteta i bolju organizaciju, a ta dva ključna projekta su uvjeti za realizaciju ostalih, ukupne vrijednosti 66 milijuna eura, rekao je Kuščević.

>>>Intervju: Kuščević najavio digitalizaciju javne uprave i nove usluge za građane

Zahvalio je kolegicama i kolegama u Ministarstvu uprave koji su, istaknuo je, u samo četiri mjeseca pripremili 15 kapitalnih projekata ukupne vrijednosti preko 500 milijuna kuna.

Državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava Katarina Ivanković Knežević, koja je nazočila događaju umjesto ministra Marka Pavića, odsutnog zbog gripe, najavila je i ugovore za projekte digitalizacije javne uprave. Rekla je da je premijer Andrej Plenković pred njih stavio zadatak da do lipnja odnosno rujna većina tih projekata treba biti ugovorena.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar ocijenio je da u tim i budućim projektima mogu zajedno ostvariti izvrsne rezultate.

17. travanj 2024 22:14