Aktualno
StoryEditor

Reformirani kapitalizam Slavka Goldsteina

23. Rujan 2017.

Otišao je Slavko Goldstein, jedan od intelektualnih stupova suvremene Hrvatske, osnivač prve oporbene stranke. Osim kao političar ostat će upamćen kao jedan od ključnih historiografa i izdavača. No imao je i vrlo zapažene izlete u gospodarstvo.

Prije točno trideset godina s ekonomistom Marijanom Korošićem objavio je program ‘10 točaka’, u kojem se jugoslavenskoj vladi predlaže reforma tadašnjega socijalističkog sustava. Biznisu se kao autor vratio 2013. knjigom ‘Pet poduzetnika’, nastaloj na osnovi razgovora s petoricom poduzetničkih ‘teškokategornika’ u regiji. To je bio i povod za intervju Lideru u kojem je Goldstein prvi put spomenuo sintagmu ‘reformirani kapitalizam’.

>>>Don Plenković: Obradovala me je vijest da je umro dr. Slavko Goldstein

Najkraće, država bi trebala biti prije svega reformator sustava, prema mogućnostima i investitor, a prema potrebi i poduzetnik. Tom je prilikom iznio i prijedlog da država problem nezaposlenosti počne rješavati otvaranjem poduzeća koja bi se bavila, primjerice, propulzivnom proizvodnjom povrća i ljekovitog bilja. No tada se i sâm ogradio:

- Riječ je o tek naslućenoj ideji, da ne kažem viziji, koja bi se morala granati u više pravaca, a ja još nemam dovoljno podataka ni argumenata. Možda će tek biti poticaj da se neki ljudi, stručniji od mene, prihvate daljnje razrade.

Zaista, ovaj kapitalizam, u Hrvatskoj, ali i globalno, žudi za reformatorom koji bi razradio nedovršenu viziju Slavka Goldsteina o reformiranom kapitalizmu.

23. travanj 2024 10:48