Aktualno
StoryEditor

REGEA: Hrvatska može povući milijardu eura iz fondova EU za energetsku obnovu zgrada

19. Ožujak 2019.

Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) predstavila je nacionalni program ‘Izgradimo Hrvatsku‘ sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija jučer u Virovitici. Hrvatski župani uputit će prijedlog Vladi Republike Hrvatske za pokretanje nacionalnog programa financiranja izgradnje, dogradnje i rekonstrukcije zgrada i infrastrukture, zaključak je nakon prezentacije kojom je Julije Domac, ravnatelj REGEA-a, ukazao na nedostatke dosadašnje prakse, ali i potencijalne koristi koje bi se mogle dogoditi okrenemo li se novom načinu razmišljanja.

Ubrzavanje investicija u zgradarstvu i infrastrukturi

- U svrhu ubrzavanja investicija u zgradarstvu i infrastrukturi predložili smo pokretanje Nacionalnog programa ‘Izgradimo Hrvatsku‘. Program se temelji na vlastitom znanju, ali i  najboljem iskustvu europskih država. Obilježje ovog modela nabave jest obveza privatne strane da projektira, financira i izvrši sve radove, održava i upravlja imovinom te jamči za ugovorene standarde tijekom ugovorenog razdoblja i to s nižim ukupnim životnim troškovima za javnog partnera. Na ovaj način želimo omogućiti pokretanje velikih projekata u Hrvatskoj - rekao je Domac.

Šibensko-kninski župan Goran Pauk i predsjednik Hrvatske zajednice županija istaknuo je na sjednici da hrvatske županije žele ponuditi novi model baziran na konkretnim iskustvima i problemima koje svakodnevno rješavaju na području izgradnje i opremanja škola, održavanja zdravstvenih objekata i izgradnje infrastrukture.

- Naš je zadatak pružiti što bolji servis našim građanima, ali i potaknuti veće korištenje EU fondova - rekao je Pauk.

Poboljšanje i ujednačavanje standarda javnih usluga

Programi namijenjeni sektoru zgradarstva i infrastrukture poznata su praksa širom Europske unije – od Poljske do Grčke. Karlovačka, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija izradile su tijekom 2018. godine Dugoročne programe izgradnje, dogradnje i rekonstrukcije zgrada kojima se provela analiza ukupnih kapitalnih i operativnih potreba javnih građevina do 2050. godine. Provedenim analizama ukazana je potreba planiranja financijskih sredstva u iznosu od čak 5 milijardi kuna (kapitalne investicije i održavanje za 500 zgrada na području tri županije).

Očekivani rezultati provedbe Programa ‘Izgradimo Hrvatsku!‘ kojeg je predstavio Domić bili bi poboljšanje i ujednačavanje standarda javnih usluga u Hrvatskoj. Vladi će se predložiti da za program ‘Izgradimo Hrvatsku!‘ planira povlačenje milijarde eura iz EU u sklopu Operativnog programa konkurentnost i kohezija (2021-2027.).

24. travanj 2024 04:27