Aktualno
StoryEditor

REGEA: Model ‘Projektiraj i gradi‘ garantira da će privatni partner odraditi svoj posao kako treba

24. Rujan 2018.

‘Design and Build‘ ili ‘Projektiraj i gradi‘ alternativni je model nabave pogodan i za privatnike i za javni sektor. Zato Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) zagovara njegovu češću uporabu i uvrštavanje u sve javne natječaje. Jer, kako su rekli, model ‘Projektiraj i gradi‘ garanira da će privatni partner odraditi svoj posao onako kako treba. REGEA je u sklopu europskog projekta NEWLIGHT, čije su pripremne aktivnosti financirane putem europskog ELENA programa, razvila standardizirani ugovor ‘Projektiraj i gradi‘ za provedbu projekata rekonstrukcije i modernizacije javne rasvjete u svrhu poboljšanja energetske učinkovitosti.

- Posljednjih deset godina pokrenut je veći broj europskih projekata (EESI2020, Streetlight-EPC, New Finance) radi razvoja i promocije alternativnih  modela nabave, odnosno realizacije energetske obnove javnih građevina i infrastrukture po modelima Projektiraj i gradi, Ugovor o energetskoj usluzi te Javno‑privatnog partnerstva. Ovakav pristup nabave omogućuje da se ostvari najviša vrijednosti za novac poreznih obveznika – naveli su iz REGEA-e.

>>>Deset godina REGEA-e: Dokazali smo da se i kod nas može raditi na najvišoj razini

Osnovna razlika između modela Projektiraj i gradi te tradicionalnog ugovaranja radova proizlazi iz objedinjenja dvaju postupaka nabave: izrada projektne dokumentacije te izvedba radova i ugradnja opreme. Upravo je to temelj za postizanje veće vrijednosti za novac poreznih obveznika.

- U modelu se propisuju standardi (ciljevi projekta), no ne i tehnička rješenja kako postići standard što rezultira time da se u ponudama dopuštaju razrade tehničkih rješenja te ponuditeljima osigurava pravo tržišno natjecanje. Budući izvođač radova izvodi radove (projektira i izabire tehnička i tehnološka rješenja) te također privremeno financira izvedbu radova (samostalno ili zajmom). Na taj način omogućuju se projektiranje i izvedba naprednih tehničkih rješenja kojih u klasičnom projektiranju vrlo vjerojatno ne bi ni bilo (a priori bi se odbacila kao skupa ili nedostupna).

Osim navedenog, u modelu se ne pojavljuju izvantroškovnički radovi ili poznatiji VTR-ovi jer se izvođač prilikom ugovaranja obvezao projektirati i izvoditi radove pri tome preuzimajući rizik pojave VTR-a u potpunosti na sebe. Ovo zapravo znači da je svaki ugovor zapravo ugovor sklopljen po modelu ključ u ruke. Ugovaranjem Projektiraj i gradi modela realizacije, trošak projekta uvijek je jednak ili manji od ugovorenog iznosa - rekli su iz REGEA-e i dodali da naručitelji ne moraju strahovati od nedostataka novčanih sredstava za financiranje VTR-a.

Najvažnija korist modela Projektiraj i gradi za javne naručitelje i kreditore krije u ugovorenom mehanizmu plaćanja radova i usluga. Za razliku od klasičnih modela nabave u kojima je plaćanje dogovoreno po mjesečnim računima, u modelu se cjelokupni trošak radova i usluga plaća po završetku projekta – jednokratno na temelju jednog računa.

>>>REGEA provela projekte vrijednosti 800 milijuna kuna, proračun porastao 20 puta

- Ovaj mehanizam plaćanja rezultira visokom motiviranošću izvođača radova/usluga da projekt realizira u ugovorenom roku (ili čak prije roka) te u zadanim okvirima standarda i kvalitete. Isključivo nakon prihvata cjelokupnih radova od strane naručitelja izvođač izdaje račun. Na ovaj način izbjegnute su česte pojave vrlo dugih prekoračenja rokova (po više mjeseci ili čak godina) ili situacije da se izvođača na mjesečnoj osnovi plaćalo i do iznosa od 90% ukupne vrijednosti projekta, a da naposljetku građevina nikada nije dovršena (stečaj izvođača ili sl.) - rekli su iz REGEA-e i kao recentni primjer tradicionalno ugovorenog projekta i prekoračenja svih rokova i troškova gradnje naveli projekt gradnje novog Trogirskog mosta.

Ugovor Projektiraj i gradi mogu sklapati vladine institucije, županije, gradovi, općine i s njima povezane organizacije, ali i trgovačka društva i privatne osobe i to za građevine poput gradnje ili rekonstrukcije/energetske obnove zgrada, škola ili bolnica, gradnje ili rekonstrukcije/energetske obnove cesta, te gradnje ili rekonstrukcije komunalne infrastrukture poput sustava javne rasvjete u vlasništvu jedinica lokalne samouprave.


Pratite Lider na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

18. travanj 2024 16:06