27. travanj 2017.

REGEA provela projekte vrijednosti 800 milijuna kuna, proračun porastao 20 puta

Regionalna energetska agencija sjeverozapadne Hrvatske, REGEA, u proteklih 9 godina djelovanja pozicionirala se kao jedna od najuspješnijih energetskih agencija u Europi s više od 400 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava koje je osigurala za provedbu projekata.

Ukupna vrijednost do sada realiziranih projekata iznosi 800 milijuna kuna, a godišnji proračun Agencije, koja danas ima više od 30 djelatnika, od njezinih početaka povećao se čak 20 puta.

>>>Europska komisija dodjeljuje sredstva za krčki LNG i Sincro.Grid

Samo za ovu godinu REGEA je pripremila i dobila odobrenje za dodatnih desetak projekata ukupne vrijednosti 500 milijuna kuna. Na ovaj su način osigurana sredstva za povećanje energetske učinkovitosti, a odobreni projekti su iz područja javne rasvjete, Smart City koncepta za gradove, korištenja biomase za grijanje javnih zgrada, rekonstrukcije i energetske obnove zgrada te inovativnih financijskih mehanizama.

Povodom otvorenja novog Energetskog centra Bračak koji je nedavno pušten u rad, čelni ljudi agencije predstavili su u četvrtak predstavnicima medija rezultate rada i planove za budućnost.

Ova je godina za REGEA-u posebno značajna jer je uspješno dovršen projekt obnove i uređenja Energetskog centra Bračak, u blizini Zaboka gdje je trenutno smješteno glavni ured Agencije (uz urede u Zagrebu i Karlovcu) i centar za edukaciju stručnjaka s područja energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

Obnova zgrade koja je inače zaštićeno kulturno dobro, trajala je 6 godina, a ukupna investicija iznosila je 24 milijuna kuna, od čega je najveći dio sredstava osiguran iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitosttemeljem odluke Vlade Republike Hrvatske, a na inicijativu Krapinsko-zagorske županije uz potporu 10 županija i svih 5 hrvatskih energetskih agencija.

>>>Dobrović odobrio 609 milijuna kuna za II. fazu razvoja vodoopskrbe i odvodnje u Osijeku i Poreču

Centar Bračak obnovljen je kao primjer energetske izvrsnosti i spoj najsuvremenijih tehničkih rješenja i očuvanja kulturne baštine i predstavlja jedino takvo kulturno dobro u ovom dijelu Europe. Prilikom obnove ugrađena je toplinska izolacija, kotao za grijanje na pelete, visokoučinkoviti VRV sustav za hlađenje, ventilacija, rasvjeta, punionica za električne automobile, spremnik za skupljanje kišnice, te centralni nadzorni i upravljački sustav.

U ovom centru danas djeluje i poduzetnički inkubator Krapinsko-zagorske županije otvoren svim inovativnim projektima i idejama, a održavaju se brojne edukacije i radionice u kojima sudjeluju učenici osnovnih i srednjih škola.

U dosadašnjem radu, REGEA je provela brojne projekte s vrlo mjerljivim učincima od kojih su mnogi značili i uvođenje nove tehnologije ili operativnog modela po prvi puta u Republici Hrvatskoj kao npr. prva općinska toplana na biomasu u Pokupskom, nagrađivani model za građane I ja mogu imati solarne kolektore kojim je obuhvaćeno oko 10.000 kućanstava, prve primjene ESCo modela s mjerenjem energetskih ušteda, prva primjena modela toplinski poduzetnik za izgradnju kotlovnica na biomasu u školama, uvođenje dizalica topline u javne zgrade Zagrebačke županije, obrazovni projekt Znanjem do energetskih ušteda i dr.

>>>Vlada predlaže ubrzavanje postupka zapošljavanja kadrova za korištenje EU fondova

-Proteklih se godina REGEA dokazala kao centar znanja prepoznat u Hrvatskoj i EU, a energetska učinkovitost postala je nezaobilazna tema svake energetske politike. Sada je trenutak da iskoristimo znanje koje posjedujemo kao i mogućnosti EU financiranja i suradnje koje su nam na raspolaganju, izjavio je ravnatelj Domac.

Iz REGEA-e upozoravaju da su mogućnosti financiranja projekata energetske obnove i energetske učinkovitosti velike. U okviru europskog Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. za Hrvatsku je predviđeno 531,8 milijuna eura, a do kraja 2016. godine vrijednost natječaja raspisanih u Hrvatskoj iznosila je nešto manje od 9 posto ukupno dostupnih sredstava.

No, čak ni ti nije iskorišteno jer je na koncu ugovoreno svega 2 posto predviđenih sredstava.

Financiranje energetskih projekata, a naročito inovativni financijski instrumenti u fokusu su rada REGEA-e, ali tema je i još jednog velikog projekta koji REGEA koordinira – NEW FINANCE.

Projektom se namjeravaju uspostaviti regionalne investicijske platforme za povezivanje investicija između zemalja članica EU, a REGEA koordinira tim stručnjaka iz Španjolske, Italije, Slovenije, Malte i Bosne i Hercegovine.

>>>Ministar Dobrović opovrgnuo kašnjenja s EU projektima i sukob sa Žalac

Treba istaknuti i značajnu ulogu REGEA-e u Europskoj uniji – ravnatelj Domac u drugom mandatu predsjeda uglednim Europskim udruženjem regija i energetskih agencija FEDARENE sa sjedištem u Bruxellesu te je i član Političkog odbora EU Sporazuma gradonačelnika (Covenant of Mayors) zajedno s gradonačelnicom Pariza, gradonačelnicima Ghenta, Heidelberga i Udina te predsjednicom provincije Barcelona.