Korona i biznis
30. travanj 2018.

Reiner: Trgovinska razmjena Hrvatske i Južne Koreje porasla za 252 posto

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner kazao je u ponedjeljak, tijekom posjeta Južnoj Koreji, kako se nada skorom otvaranju hrvatskog veleposlanstva u Seulu što bi olakšalo povezivanje poslovnih zajednica i ubrzalo komunikaciju dviju zemalja, koje čak i bez toga bilježe rapidan porast trgovinske razmjene.

Trgovinska razmjena Hrvatske i Koreje porasla je prošle godine za čak 252 posto u usporedbi s 2016., rekao je Reiner na sastanku sa svojim domaćinom, potpredsjednikom južnokorejskog parlamenta Park Joo-sunom, navodi se u saborskom priopćenju.

>>>Konkurentna Južna Koreja napokon krati ‘nehuman’ radni tjedan

Problem je golem deficit na hrvatskoj strani, ali Rainer daljnje poboljšanje gospodarskih odnosa vidi u korejskim ulaganjima u ključne hrvatske projekte, posebno u područje transporta, infrastrukture i energetike.

Kazao je i da hrvatska vlada ulaže velike napore da se pojednostavljenjem zakonodavnog okvira poboljšala investicijska klima te uklone administrativne prepreke.

>>>Potpredsjednik Sabora Reiner s glavnim tajnikom Vijeća Europe Jaglandom

Reiner i Park suglasni su da su bilateralni odnosi dviju zemalja odlični, a Južnokorejac je uz to istaknuo da korejski turisti Republiku Hrvatsku prepoznaju kao jedno od poželjnijih turističkih odredišta, ali i zemlju koja je sve zanimljivija investitorima za daljnja ulaganja.

Dvojica dužnosnika razgovarala su i o povijesnom summitu predsjednika dviju Koreja u petak u demilitariziranoj zoni na njihovim granicama, dodaje se u priopćenju.