Aktualno
StoryEditor

Rekordan broj turista u Sloveniji u lipnju, većina ide - u planine

01. Kolovoz 2018.

Slovenski turizam u lipnju ove godine zabilježio je više od 570 tisuća posjeta, uz ostvarenih 1,4 milijuna noćenja, pri čemu su 72 posto noćenja ostvarili strani gosti, pokazali su podaci slovenskog statističkog zavoda.

>>>Slovenski turizam porastao zahvaljujući Melaniji

Riječ je o nastavku trenda rasta turističke industrije, o čemu svjedoči i podatak da je lani u tada rekordnom lipnju Slovenija imala 487 tisuća turističkih dolazaka i gotovo 1,22 milijuna noćenja, a stalan je i trend rasta broja stranih turista u odnosu na domaće.

U Hrvatskoj  - 5 puta više turista

Za usporedbu, u Hrvatskoj je u lipnju ostvareno 2,7 milijuna turističkih dolazaka i 13,5 milijuna noćenja.

>>>Turistički rezultati premašili prošlogodišnje – 22 posto više dolazaka i 23 posto više noćenja

Od 433 tisuće stranih turista u lipnju u Sloveniji najviše ih je bilo iz Njemačke i ostvarili su 14 posto svih stranih noćenja, slijede Austrijanci s 9 posto noćenja i Talijani s 8 posto, a potom Britanci, Nizozemci i Česi.

29 posto turista ide - u brda

Oko 48 posto svih turističkih noćenja u lipnju ostvareno je u hotelima, a slijede kampovi, apartmani, hosteli i privatne sobe.

>>>Slovenija uvela promidžbenu pristojbu za turizam

Pritom je 29 posto svih noćenja ostvareno u kontinentalnom brdsko-planinskom dijelu zemlje, 23 posto na slovenskoj obali, 19 posto u termalnim središtima, a 13 posto na širem području Ljubljane, pokazuju u utorak objavljeni statistički podaci.

20. travanj 2024 08:57