Aktualno
StoryEditor

Renault i kineski Geely najavljuju suradnju na razvoju pogonskih sustava

11. Srpanj 2023.

Francuski proizvođač automobila Renault i kineski Geely, vlasnik Volvo Carsa, objavili su u utorak da su potpisali sporazum o osnivanju kompanije koja će razvijati pogonske sustave za hibridna i vozila s motorima s unutarnjim sagorijevanjem.

Renault i Geely ravnopravno će dijeliti vlasništvo, a nova kompanija imat će 17 tvornica motora i 5 centara za istraživanje i razvoj na tri kontinenta i zaposlit će 19 tisuća radnika.

Cilj je da postane globalni lider u razvoju, proizvodnji i opskrbi hibridnim i pogonskim sustavima baziranim na unutarnjem sagorijevanju, stoji u priopćenju Renaulta.

Tvrtka će biti registrirana u Ujedinjenom Kraljevstvu, a imat će godišnji proizvodni kapacitet do pet milijuna motora s unutarnjim izgaranjem, hibridnih i plug-in hibridnih motora, te mjenjača. Transakcija bi trebala biti okončana u drugoj polovini godine.

U Renaultu napominju i da saudijski naftni div Aramco, koji je početkom ožujka s dvije tvrtke potpisao pismo namjere, analizira mogućnost strateškog ulaganja u novu tvrtku. Ulaganje saudijske kompanije omogućilo bi istraživanje i razvoj sintetičkih goriva i vodikovih tehnologija nove generacije, dodaju u francuskoj tvrtki.

 

26. travanj 2024 03:44