Aktualno
StoryEditor

‘Reservoir Dogs‘ na Luftanju u Maksimiru

08. Kolovoz 2018.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=vayksn4Y93A[/embed]

I ovog vikenda na proplanku Parka Maksimir – Vidikovcu održavaju se filmske večeri, a na repertoaru su Reservoir Dogs i Goodfellas.

>>>De Niro na Luftanju u maksimirskoj šumi

Redateljski prvijenac Quentina Tarantina iz 1992. godine časopis Empire proglasio je “najvećim nezavisnim filmom svih vremena”. Priča je to o posljedicama neuspjele pljačke draguljarnice - iskusni kriminalac i mafijaš Joe Cabot (Lawrence Tierney) i njegov sin, Nice Guy Eddie (Sean Penn), okupe šestoricu neznanaca - Mr Whitea (Harvey Keitel), Mr Browna (Quentin Tarantino), Orangea (Tim Roth), Blondea (Michael Madsen), Bluea (Eddie Bunker) i Pinka (Steve Buscemi), s ciljem pljačke. Akciju zaustavi policijska zasjeda a preživjela ekipa nađe se u napuštenom skladištu, gdje se počnu međusobno optuživati za neuspjeh. Film sadrži većinu odlika Tarantinove poetike: inovativne i briljantne dijaloge, izvrsno profilirane likove, metatekstualnost, sjajan rad s glumcima, scene nasilja ali i odličnu glazbu.

Manje je poznato kako je Tarantino scenarij za ovaj film napisao u samo tri i pol tjedna a snimio ga je za 35 dana. Nije imao neki budžet za film pa su tako neki glumici nosili vlastitu odjeću tijekom snimanja. Film sadrži iznimno brutalne scene nasilja koje je nekim glumcima bilo teško snimati, konkretno Michaelu Madsenu čiji je lik, Mr.Blonde, zanimljivo, najbrutalniji od svih. Čak 272 puta se u filmu kaže “f*ck”.

Projekcija filma počinje u subotu, 11. kolovoza u 21 sat a prije toga će okupljene zabaviti Robert Mareković uz glazbeni odabir prikladno nazvan Tarantino Connection.

>>>Luftanje u Zagrebu: Film ‘Walk the Line’ u subotu u Maksimiru

Dan poslije, u nedjelju 12. kolovoza, u sklopu Luftanja prikazivat će se klasik Martina Scorsesa - Goodfellas.

19. travanj 2024 17:48