Aktualno
StoryEditor

Reuters najavio dvije godine ‘beznačajnog rasta‘

24. Srpanj 2017.

U Reutersovoj najnovijoj četvrtoj gospodarskoj anketi, projekcija je da će stopa rasta u gotovo svim najvećim svjetskim gospodarstvima pasti u naredne dvije godine. U međuvremenu, inflacija će ostati bezopasna.

Ankete Reutersa u kojima se propitkuju ekonomisti širom svijeta - gledajući ukupno 46 ekonomija – proteklih su godina bile "proročanski" točne.

>>>Moody’s: Hrvatsko gospodarstvo skoro za trećinu veće od srpskog

Ako se predviđanja ponovno pokažu točnima, tada će Sjedinjene Države, eurozona, Japan, Njemačka, Francuska i Kina rasti sve sporije do 2019. godine. Britanija će porasti na ovogodišnjoj stopi, ali tek nakon pada koji donosi Brexit u 2018. godini.

James Knightley, glavni međunarodni ekonomist ING-a, smatra da je usporavanje rasta prirodno sazrijevanje gospodarskog ciklusa pogoršano postupnim stezanjem neortodoksnih monetarnih politika usvojenih nakon financijske krize.

-Potrošači se sada usredotočuju na početak rasta razine duga, a središnje banke sve više kreću u smjeru ... stezanja, onda bi to moglo početi djelovati kao kočnica na gospodarsku aktivnost, kazao je Knightley.

>>>Gospodarstvo eurozone u drugom tromjesečju poraslo najsnažnije u šest godina

Bit će rasta, ali on će biti prilično beznačajan. Ekonomisti tako predviđaju da će eurozona, koja se trenutno nalazi na projiciranoj stopi rasta od 1,9 posto u 2019.  pasti na 1,5 posto.

Japan će imati stopu rasta od 1,4 posto, koja će se prepoloviti na oko 0,7 posto. Američko gospodarstvo bit će neznatno niže, s 2,2 posto na 2,1 posto, što je ispod povijesnog trenda od iznad 3 posto.

19. travanj 2024 04:17