Aktualno
StoryEditor

Revizija Agrokora: Gubitak Konzuma u 2016. gotovo 1,9 milijardi kuna

05. Listopad 2017.

Konzum je u prošloj godini poslovao s gubitkom od 1,85 milijardi kuna, dok su poslovni prihodi najvećeg hrvatskog maloprodajnog lanca iznosili 10,5 milijardi kuna, što je oko 100 milijuna više nego godinu dana prije, pokazalo je u četvrtak objavljeno revizorsko izvješće.

>>>Revizija Agrokora: Konsolidiran gubitak Tiska od 388 milijuna kuna

Ukupni rezultat Konzuma je negativan, ali to ne znači da je Konzum operativno loše poslovao, istaknuo je izvanredni povjerenik u Agrokoru Ante Ramljak tijekom prezentacije revidiranih financijskih izvješća pojedinih kompanija u Agrokoru, dodavši da ne treba stvarati dodatnu nervozu kod zaposlenika.

Naveo je i da je Konzum u prvih devet mjeseci ove godine iskazao operativnu dobit te da mu se promet vraća na razinu prošlogodišnjeg.

No, negativan rezultat za 2016. je rezultat koji se godinama skupljao i sada konačno izlazimo s točnim rezultatima, naveo je Ramljak.

>>> Revizija Agrokora: U 2015. nepravilno uknjižene vrijednosti u iznosu od 13,5 milijardi kuna

Prema izvješću, koje je sastavio PricewaterhosuseCoopers (PwC), prihodi i dobit Konzuma iz 2015. godine prepravljeni su zbog, kako se objašnjava, iskazivanja neevidentiranih troškova koji se odnose na tu godinu.

Tako je, prema revidiranom izvješću, u 2015. godini kompanija zabilježila gubitak od 1,4 milijarde kuna, dok je svojedobno bilo objavljeno da je taj trgovački lanac poslovao s dobiti od 235 milijuna kuna.

Prihodi Konzuma iznosili su, pak, u 2015. godini 10,44 milijarde kuna, dok je svojedobno objavljeno da su iznosili 14,6 milijardi kuna.

Poslovni rashodi Konzuma iznosili su, pak, lani 11,6 milijardi, a u godini prije 10,7 milijardi kuna. To su, naime, prepravljeni rashodi za 2015. godinu, dok je svojedobno objavljeno da su 2015. godini poslovni rashodi iznosili 14,1 milijardu kuna.

>>>Konsolidirano godišnje izvješće o stanju Jamnica grupe za 2016. godinu – dokument

Najveći ispravak vrijednosti kod Konzuma je kod vrijednosti udjela i poslovanja Idee u Srbiji, koja je 2014. prepuštena bez naknade Mercatoru, a još se uvijek ta vrijednost, viša od 3 milijarde kuna, vodi u knjigama kod Konzuma, kazao je Ramljak.

Istaknuo je i da je kod Konzuma kapital u 2016. bio negativan 7,416 milijardi kuna.

Na današnjoj novinskoj konferenciji izvanredna uprava Agrokora prezentirala je najvažnije nalaze revidiranih financijskih izvješća za ključne pojedinačne kompanije iz sastava Agrokor grupe, s izuzetkom Agrokora d.d.

Iz Agrokora, naime, objavu revidiranog financijskog izvještaja Agrokora d.d. i revidiranog konsolidiranog financijskog izvještaja grupe Agrokor najavljuju za početak idućeg tjedna, a nakon što budu predstavljeni Privremenom vjerovničkom vijeću.

25. travanj 2024 15:41