Aktualno
StoryEditor

Rezultati poslovanja: Tehnika udvostručila gubitke i dramatično smanjila prihode

26. Veljača 2019.

U zadnjem smo tjednu u kojem tvrtke izlistane na burzi moraju predati godišnje financijske izvještaje.

Danas su ih objavili Tehnika, Kutjevo i Hoteli Živogošće. Posebno su dramatični poslovni rezultati Tehnike, koja je lani smanjila prihode za 38,7 posto, i prihodovala samo 386 milijuna kuna, što je dodatna rupa u kompanijskom proračunu od 243 milijuna kuna. Istovremeno su gubici više nego udvostručeni i iznose 294 milijuna kuna. To znači da je na svakih sto kuna prihoda ostvaren gubitak od 76 kuna. Čak i da je Tehnika uspjela zadržati prihode iz 2017. to joj ne bi bilo dovoljno za pozitivno poslovanje, ostao bi minus od 50-ak milijuna kuna. Podsjetimo, Tehnika je zadnji put bila na ‘pozitivnoj nuli‘, odnosno imala tanki plus od 1,5 milijuna kuna u 2016. godini.

Tehnika je u predstečajnoj nagodbi sa sudbinom koja je nakon objave ovih rezultata još neizvjesnija. Nedavno je potpisan ugovoro poslovnoj suradnji s kineskom tvrtkom Guangxi Construction Engineering Group. Pa, premda se ne radi o preuzimanju, što je tada objasnio i glavni direktor Tehnike Zlatko Sirovec, Tehnika nasušno treba strateškog partnera. Predstečaj je u tom kontekstu dobar način za kupnju vremena, jer se tvrtka može prodavati i za vrijeme predstečaja.

Za razliku od Tehnike, rezultati poslovanja Kutjeva Envera Moralića u prošloj godini pokazuju pozitivan trend. Prihodi su narasli sa 306 milijuna kuna na 326 milijuna, što je rast od 6,5 posto, i iskazana je bruto dobit od 8,2 milijuna kuna, što je 10,7 posto više nego u 2017.

Hoteli Živogošće lani su stagnirali -  prihodi su bili 88,4 milijuna kuna i pali su za jedan posto, a bruto dobit je zbog većih rashoda smanjena za gotovo 30 posto - sa 11,2 milijuna kuna na osam milijuna.

25. travanj 2024 06:51