Aktualno
StoryEditor

Ricardo: Da ih ima tko voziti, umjesto 20 tegljača kupio bi 40

17. Ožujak 2017.

Najveća hrvatska autoprijevoznička tvrtka Ricardo potkraj ožujka preuzet će u Osijeku dvadeset novih MANovih tegljača TGX i isto toliko poluprikolica Schmitz Cargobulla. Ukupna je vrijednost te investicije, prema riječima predsjednika Uprave Ricarda Milana Vrdoljaka, dva milijuna eura. To je nastavak odavno planiranih investicija, kaže Vrdoljak, dodajući da idu korak po korak. Nova su vozila prije svega namijenjena međunarodnoj špediciji, a posla ima, kaže Vrdoljak, pogotovo otkako je Hrvatska pristupila EU.

Osječka prijevoznička tvrtka ima i dovoljno poslova i dovoljno novca za kupnju više novih tegljača, ali nema vozača koji bih ih vozili.

Da posla ima, potvrđuju i ovogodišnjim planom nabave još dvadeset tegljača. Uključujući te dvije nabave Ricardo će u voznom parku imati više od tristo kamiona, cilj mu je do 2020. imati ih pet stotina. Vrdoljak kaže da imaju spremne vozače za nove tegljače, ponajprije zahvaljujući sustavu njihova usavršavanja u sklopu programa ‘Ricardo plus‘ i mentorstva.

- Riječ je o programu stručne i praktične izobrazbe usredotočenom na konkretne poslovne izazove u kojemu mladi i odgovorni vozači dobivaju priliku ući u svijet rada. Učeći od najboljih, stječu praktično znanje i vještine te dobivaju mogućnost su financiranja za polaganje E-kategorije. Cilj je programa ‘Ricardo plus‘ obuka pedeset mladih vozača na godinu - kaže Vrdoljak.

Unatoč tome što je broj vozača za nova vozila osiguran, dodaje da je u tvrtki natječaj za prijam novih stalno otvoren jer ih uvijek nedostaje. Upravo je to razlog zbog kojega se cilj od petsto vozila ostvaruje sporije.

- Nije problem u pronalasku posla, radimo za širok spektar uglednih tvrtki čiji smo glavni partneri. Ricardo je veliko poduzeće koje ima zacrtan plan ulaganja i već bismo potkraj ožujka uz ovih dvadeset nabavili još toliko tegljača da imamo spremne vozače, no morat ćemo pričekati drugu polovinu godine - kaže Vrdoljak.

Da Ricardu zaista nisu problem nove investicije, potvrđuje i početak gradnje modernoga servisnog centra za teretna motorna vozila u Bilju pokraj Osijeka istog dana, 28. ožujka, kad preuzima i kamione. Investicija je također vrijedna dva milijuna eura, a u sklopu centra bit će i stanica za tehnički pregled vozila s pratećim sadržajima. Tim će investicijama, zaključuje, tvrtka još više učvrstiti svoj položaj u Hrvatskoj i regiji.

23. travanj 2024 15:05