06. svibanj 2017.

Riječka rafinerija Ine postaje znanstveno-tehnologijski park

Pismo namjere o dugotrajnom korištenju prostora nekadašnje rafinerije nafte na Mlaki u Rijeci potpisali su danas u Rijeci predstavnici INA Industrije nafte, Grada Rijeke i Sveučilišta u Rijeci, s ciljem revitalizacjie područja u vidu znanstveno-tehnologijskog parka STEP2. Pismo namjere su potpisali gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, predsjednik Uprave INE Zoltán Áldott, član Uprave INE Ivan Krešić i rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija.

Uprava društva INA Industrija nafte odabrala je kao najbolju poslovnu ideju dostavljenu od Grada Rijeke i Sveučilišta u Rijeci na natječaj „Prostor za vaše ideje“, raspisanim kako bi se prikupili prijedlozi za korištenje više lokacije INE.

>>> Sandor Csanyi: Spremni smo prodati udjele u Ini

Gradonačelnik Vojko Obersnel je ustvrdio da je između Sveučilišta i gradske uprave vrlo dobra suradnja dugi niz godine, a okrunjena je gradnjom kampusa, u kojem je uređen dosad jedini postojeći znanstveno-tehnologijski park. No, pokazalo se s vremenom da su njegovi kapaciteti nedostatni pa se tražila lokacija za novi, znatno veći park, rekao je Obersnel.

Član Uprave INE Ivan Krešić ustvrdio je da je ovo vrlo vrijedna lokacija s velikim razvojnim mogućnostima. Ovom prigodom podsjetio je da INA priprema nastavak investicija u riječku rafineriju, na lokaciji Urinj, vrijednosti oko tri milijarde kuna.

Rektorica Sveučilišta Snježana Prijić Samaržija rekla je da je u dosadašnjem razdoblju ekspertna skupina iz INE, gradske uprave i Sveučilišta otklanjala infrastrukturne i organizacijske probleme kako bi se projekt mogao uskoro predstaviti Vladi i nadležnim ministarstvima i pripremiti ga za prijavu za financiranje iz EU fondova.

Predviđeno je da se na osam od ukupno 15  hektara bivše rafinerije uredi znanstveno-tehnologijski park, dijelom u postojećim povijesnim zgradama, a dijelom u novosagrađenim.  Ugovor o korištenju upravne zgrade bivše rafinerije, površine oko 10.000 četvornih metara, što već u toj fazi višestruko nadmašuje kapacitete postojećeg znanstveno-tehnologijskog parka u kampusu, trebao bi se potpisati već ove godine.

Prije potpisa ugovora o korištenju cjelokupnog prostora morat će se izraditi procjena troškova sanacije bivše rafinerije, te se potpisivanje može očekivati za oko godinu dana, rečeno je.