Aktualno
StoryEditor

Riječka Specijalna bolnica Medico prva dobila certifikat ‘kliničke izvrsnosti‘

14. Lipanj 2017.

Međunarodna akreditacija AACI, odnosno certifikat kliničke izvrsnosti, po prvi je put dodijeljen jednoj hrvatskoj zdravstvenoj ustanovi - riječkoj Specijalnoj bolnici Medico. Akreditacija je jamstvo za sigurnost pacijenata, njihovo povjerenje u zdravstveni sustav te kvalitetnu zdravstvenu uslugu u skladu s najvišim međunarodnim standardima kvalitete. AACI je ujedno i preduvjet da strane osiguravajuće kuće svojim pacijentima podmire troškove liječenja izvan matične države, što je posebno značajno za zdravstveni turizam, za koji se očekuje da će do 2030. godine činiti čak 22% svjetskog BDP-a i postati najveći pokretač putovanja.

>>>Capelli najavio: Sprema se 400 milijuna eura investicija u zdravstveni turizam

- Razvitak zdravstvenog turizma, u kojemu i sami sudjelujemo, uskoro će biti moguć samo uz ovakve certifikate, koji će pacijentima biti jamstvo kvalitete i presudan faktor pri odabiru zdravstvene ustanove u kojoj će se liječiti. Pridruživanjem AACI-ju osiguravamo stalan zajednički rad na poboljšanju kvalitete zdravstvenih usluga te sigurnosti i zadovoljstva svih pacijenata, kao i naših zaposlenika, naglasila je dr. sc. Nevenka Kovač, dr. med., ravnateljica Specijalne bolnice Medico, istaknuvši kako su AACI bolnička akreditacija, klinički certifikat izvrsnosti i ISO 9001 dobiveni na razdoblje od tri godine i prolaze redovito godišnje ocjenjivanje.

Fokus na standarde upravljanja, skrbi o pacijentima i pomoćnih usluga

Proces certificiranja provelo je američko međunarodno akreditacijsko povjerenstvo AACI (American AccreditationCommission International), jedna od najiskusnijih svjetskih organizacija u izdavanju kliničkih akreditacija i certifikata izvrsnosti. Sam proces akreditiranja fokusiran je na standarde upravljanja (poput usklađenosti s propisima, upravljanje djelatnicima i upravljanja rizicima), skrbi o pacijentima (poput prava na informiranje, prava na žalbu, kirurških postupaka) i pomoćnih usluga (prehrana, sigurnost, zaštita podataka).

Za izvrsnost zdravstvene usluge zalaže se i dr. sc., dr. med. Goluža, predsjednik Hrvatske liječničke komore, koji ističe kako je dobivanje akreditacije potvrda ostvarene kvalitete i jamac sigurnosti za pacijente.

Ukupno je riječ o 154 parametra koje svaka zdravstvena ustanova mora zadovoljiti.

- Na žalost, u Hrvatskoj je rijetko koja zdravstvena ustanova akreditirana, a gotovo nijedna nema akreditaciju međunarodno renomirane akreditacijske organizacije. Zato značaj dobivanja AACI akreditacije za bolnicu Medico nadilazi okvir same bolnice, grada Rijeke i Primorsko-goranske županije te predstavlja poželjan primjer kojem bi trebao težiti cjelokupni zdravstveni sustav Republike Hrvatske, kazao je Goluža.

- Dobivanjem certifikata se dodatno postavljaju temelji za još uspješniji razvoj hrvatskog zdravstvenog i turističkog sustava koji imaju velike kompetencije i visoko kvalificirani kadar te znatno povoljnije cijene usluga. Budućnost je zdravstvenog turizma u Hrvatskoj okretanje i osluškivanje tržišta kako bi se pacijentima, osim usluga liječenja, ponudili i neki nužni komercijalni sadržaji, kazao je pomoćnik ministra zdravstva, Denis Kovačić.

23. travanj 2024 18:11