Aktualno
StoryEditor

Rijedak model Patek Philippea prodan za rekordnu cijenu

14. Studeni 2018.

Jedinstveni ručni sat branda Patek Philippe izrađen 1952. u utorak je na dražbi u londonskom Sotheby‘su prodan za 3,88 milijuna američkih dolara čime je postavio svjetski rekord kada je riječ o postignutoj cijeni.

Sat je trajni kalendar i kronograf, jedini je ovog tipa s potpisom čuvene londonske trgovine nakita Asprey, a kupljen je 1956., četiri godina nakon izrade.

Štoviše, riječ je o prvoj seriji 2499 i jedinom poznatom primjerku s imenom poznatoga londonskog trgovca na brojčaniku, a usto je u odličnom stanju.

>>>Catherine Deneuve na dražbi prodaje odjeću Saint Laurenta

Na dražbi u Sotheby‘su ponuđeno je još 250 ručnih i džepnih satova brandova Cartier, Rolex, Vacheron Constantin i ostalih.

Anonimni prodavač vrijednoga sata jedinstvenu je uru kupio na dražbi 2006. za tada rekordnih 2,2, milijuna švicarskih franaka. Njegov identitet nije otkriven, no poznato je da ga je u utorak kupila mlada Azijatkinja odjevena u poderane traperice, a sjedila je u posljednjem redu dvorane Sotheby‘s.

Tijekom dražbe je na kineskom razgovarala s nekim mobitelom, iz čega se zaključuje da je na drugoj strani bio stvarni kupac.

Izvorni vlasnik sata čiji su inicijali - R.C. te datum 25. svibnja 1956. ugravirani na poleđini, vjerojatno ga je dobio na poklon za 21. rođendan, kažu iz Sotheby‘sa.

24. travanj 2024 17:39