Korona i biznis
14. studeni 2018.

Rim prkosi Bruxellesu, traži fleksibilni proračun zbog urušavanja mosta u Genovi

Talijanska vlada zadržala je nepromijenjenim osporavani nacrt proračuna za 2019. i zatražila od Bruxellesa "fleksibilnost" uzimajući u obzir troškove povezane s urušavanjem mosta Morandi u Genovi i nevremenom, po kopiji njezina pisma poslana Europskoj komisiji.

Vlada "zahtijeva primjenu fleksibilnosti zbog izvanrednih događaja", piše talijanski ministar gospodarstva Giovanni Tria.

>>>Italija, druga najzaduženija u eurozoni nakon Grčke, brani proračun pred EK

Iako je Bruxelles odbacio talijanski nacrt proračuna i zatražio da vlada do utorka u ponoć donese novi nacrt, Rim je odlučio zadržati nepromijenjeno svoje predviđanje deficita od 2,4 posto BDP-a 2019. Tria ističe u pismu da tih 2,4 posto predstavljaju "nepremostivu granicu".

No, ističe da proračune sljedećih triju godina terete "troškovi iznimne prirode koji odgovaraju oko 0,2 posto BDP-a", zbog posljedica nevremena "posebne težine" koje je pogodilo zemlju krajem listopada i početkom studenog, ali i urušavanja mosta Morandi ovog ljeta u Genovi.

Glede nevremena, talijanski ministar govori o "vrlo velikim troškovima u smislu žrtava i prouzročene štete". "Radi se o neočekivanim događajima" koji su zemlju doveli do pokretanja "izvanrednog plana intervencija", rekao je Tria.

Europske vlasti oglušile su se na talijanske argumente i kritizirale proračun koji najavljuje deficit od 2 posto BDP-a u 2019. i od 2,1 posto 2020.

Europska komisija odbacila je 23. listopada talijanski prijedlog proračuna za 2019. ocijenivši da na "nezapamćen" način krši europska pravila i zatražila od Rima da ga revidira u roku od tri tjedna ili će se suočiti s disciplinskim mjerama.

>>>Europski povjerenik za migraciju: Napadima na EU Italija ‘si puca u nogu’

Komisija ne vjeruje da će Rim poštivati taj prag i drži da mjere predviđene proračunom mogu gurnuti deficit na 2,9 posto sljedeće godine i na 3,1 posto tijekom 2020. Komisija razmatra rast talijanskog gospodarstva od 1,2 posto, dok Rim predviđa rast od 1,5 posto.