Aktualno
StoryEditor

Rimac Automobili: Mate Rimac više nije većinski vlasnik, udio uskoro dobivaju zaposlenici

15. Svibanj 2019.

Nakon objave o investiciji Hyundai Motor Group u Rimac Automobile vrijednoj 600 milijuna kuna Lider je doznao kako je Hyundai time kupio i određeni vlasnički udio, ali iz svetonedeljske tvrtke nije precizirano koliko pod izlikom kako nisu u mogućnosti iznositi detalje dogovora. Međutim, izvršni direktor Rimac Automobila Mate Rimac u intervjuu za Jutarnji otkriva kako više nije većinski vlasnik tvrtke koju je osnovao 2008. godine u svojoj garaži.

- A što se vlasništva tiče, sada držim 47,7 posto. Kineski Camel group je na 14 posto, Hyundai na 11 posto, Porsche 10 posto, Kia 2,7 posto i ostalo su manji udjeli dosadašnjih ulagača iz 2012. i 2013. godine - kazao je Rimac.

Uskoro bi i zaposlenici mogli dobiti suvlasnički udio u tvrtki koji neće prelaziti 7 posto.

- Upravo radimo na tome, svi zaposlenici će dobiti udjel. Dosad je ESOP bio za njih porezno nepovoljan. Vjerojatno će im ići ukupno sedam posto, od čistačice do direktora, ali neće svi dobiti jednak dio - najavio je osnivač Rimac Automobila čija je procijenjena vrijednost trenutno viša od 500 milijuna eura.

Doznajemo i kako se planira izlistati na burzi tek kada ‘brojke firme budu na razini‘.

- Puno tehnoloških firmi sada radi IPO na priči, na hypeu, a zapravo gube novac, još nemaju stabilno i profitabilno poslovanje. Recimo Lyft, Uber ili Snapchat. Ja to ne želim. Želim napraviti IPO kad brojke firme budu na razini. Potencijal firme je ogroman, a mi smo sada iskoristili komadić toga i šteta je izaći na burzu s ovim stanjem firme. Za 3-4-5 godina ona će biti na sasvim drugoj razini. Osim toga, imamo dobar pristup kapitalu izvan burze, imamo taj luksuz.

25. travanj 2024 10:51