Aktualno
StoryEditor

Rimac Automobili - najbolje plasirana hrvatska tvrtka na Deloitteovoj listi 50 najbrže rastućih

17. Listopad 2017.

Rast prihoda srednjoeuropskih tehnoloških tvrtki i dalje se ubrzava, pri čemu je prema Deloitteovom izvješću o Pedeset najbrže rastućih tehnoloških tvrtki u 2017. godini prosječna stopa rasta u razdoblju koje obuhvaća 2013. do uključivo 2016. godinu dostignula novi rekord od 1.127 posto.

>>>10 hrvatskih tvrtki ostvarilo plasman na Deloitteovom natječaju 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki u Srednjoj Europi

„Ovo je već druga godina zaredom u kojoj je zabilježen rast iznad rekordnih 1.000 posto“, kazao je Zlatko Bazianec, rukovoditelj hrvatskog ureda i partner u Deloitteovom odjelu poslovnog savjetovanja, i dodao: „time je ne samo otklonjena svaka sumnja u izvanredne rezultate prethodne godine nego se u prvi plan ističe održivost trenutnog procvata tehnološkog sektora u Srednjoj Europi kroz srednji rok.“

>>> Rimac za Ženevu priprema superautomobil

Uz osam rangiranih tvrtki u glavnoj kategoriji natječaja Hrvatska je nakon Poljske druga zemlja s najvećim brojem plasiranih tvrtki. Ako pridodamo i još dvije hrvatske tvrtke koje su se plasirale u kategoriji Zvijezda u usponu, to je ukupno deset tvrtki na ovogodišnjim listama.

„Dostignut je najbolji plasman kao i u 2015. godini i sada već možemo istaknuti pozitivan i konstantan kontinuitet osnivanja, razvoja i rasta tehnoloških start up tvrtki u Hrvatskoj u sektoru informacijske tehnologije i digitalnih rješenja te interneta, medija i telekomunikacija, pogotovo kada uzmemo u obzir da uz tvrtke koje su ostvarile plasman prošle godine sve novo plasirane tvrtke su osnovane 2012. godine,“ ustvrdio je Bazianec.

>>> Kinezi ulažu 30 milijuna eura u Rimac Automobile

U kategoriji 50 najbrže rastućih, najbolje rangirana hrvatska tvrtka ove godine je Rimac Automobili iz sektora čistih tehnologija i energetike, koja je deseta na ljestvici sa rastom od 1.059 posto. Slijede Code Consulting na 22. mjestu sa rastom od 545 posto, Telum na 25. mjestu sa rastom od 520 posto, Profico na 28. mjestu sa rastom od 466 posto, Undabot na 35. mjestu sa rastom od 421 posto, Hangar 18 na 40. mjestu sa rastom od 368 posto, Gauss na 45. mjestu sa rastom od 347 posto i povratnik nakon dvije godine Infinum na 49. mjestu sa rastom od 315 posto.

U kategoriji Zvijezda u usponu iz Hrvatske na 2. mjestu je Q tvrtka za digitalna rješenja sa rastom od 2.246 posto, te Merit Media na 9. mjestu sa rastom od 712 posto.

Možemo primijetiti da i kod hrvatskih tvrtki plasiranih na listama dominiraju tvrtke iz sektora informacijske tehnologije i digitalnih rješenja i to su Code Consulting (Vukovar), Profico (Split), Undabot (Zagreb), Hangar 18 (Koprivnica), Gauss (Vukovar), Infinum (Karlovac) i Q (Zagreb), dok nam Telum (Zadar) i Merit Media (Zagreb) dolaze iz sektora interneta, medija i telekomunikacija, a Rimac Automobili (Sveta Nedjelja) iz već spomenutog sektora čistih tehnologija i energetike.

Osim što je najbolje plasirana hrvatska tvrtka na listi 50 najbrže rastućih, Rimac Automobili su i jedina tvrtka iz sektora čiste tehnologije i energetike koja je ostvarila plasman u cjelokupnom natječaju na nivou Srednje Europe.

Nove tvrtke koje su ostvarile plasman na listu 50 najbrže rastućih su Code Consulting, Profico te Undabot sve su osnovane 2012. godine, kao i novaci iz kategorije Zvijezda u usponu Q i Merit Media koji su osnovani 2013. godine. Rimac Automobili, Telum, Hangar 18 i Gauss ostvarili su plasmane i prošle godine, dok je Infinum ove godine kao povratnik ostvario svoj fantastični četvrti plasman na Deloitteovom natječaju nakon 2015., 2014. te 2013. godine.

18. travanj 2024 23:24