Aktualno
StoryEditor

Rimac: Ostavka Martine Dalić je uklanjanje stečajnog upravitelja kojem nitko ne vjeruje

14. Svibanj 2018.

Ostavka Martine Dalić učvrstit će odnose u vladajućoj koaliciji te će procesu izvanredne uprave dati novu šansu za postizanje vjerovničke nagodbe. Ovaj komentar ostavke potpredsjednice Vlade Lideru je dao Ivan Rimac, politički analitičar i redoviti profesor Pravnog fakulteta u Zagrebu.

- Radi se, na neki način, o uklanjanju stečajnog upravitelja kojem nitko ne vjeruje. Ako Vlada, skupa s Martinom Dalić, nije kompromitirana u samom procesu postizanja nagodbe, onda još ima šanse da se ona postigne. Ako je kompromitacija takva da više nitko ne vjeruje u proces, onda je moguće da se dogovori o nagodbi raspadnu. U svakom slučaju, odnosi će u koaliciji sad će biti učvršćeni. Pregovori koji su počeli krajem prošlog tjedna su pokazali da je koalicija na rubu pucanja i da je vrijeme da premijer razriješi ovaj problem – rekao nam je Rimac.

>>> Martina Dalić podnijela ostavku

Prema Rimčevom tumačenju, odgovornost potpredsjednice Vlade znatno je veća od tereta koji se pripisivao ministru financija Zdravku Mariću kad se raspadala koalicija HDZ-a i Mosta.

- Mislim da je bilo krajnje vrijeme za odlazak jer je Martina Dalić bila preveliki teret Vladi i samom premijeru Andreju Plenkoviću. Afera oko Agrokora poprimila je šire razmjere i negiranje bilo kakve odgovornosti predstavljalo bi opasnost da se raspadne koalicija i da Vlada padne. Za razliku od situacije kad se raspala koalicija s Mostom, prema dostupnim informacijama u javnosti nisu bile u pitanju samo informacije koje daju prednost na tržištu, nego i niz drugih radnji koji pokazuju element udruživanja oko ovog slučaja. Baš zato je bilo evidentno da premijer neće moći dugo braniti svoju potpredsjednicu Vlade – kazao je Rimac.

>>> Procurili novi mailovi nastali netom prije usvajanja lex Agrokora, oporba traži ostavke

Propast ili uspjeh nagodbe u Agrokoru, ocijenio je profesor Ivan Rimac, sad su u prvom redu posljedica odlaska Martine Dalić. Kako je podsjetio, uvijek je bilo nezadovoljnih vjerovnika koji su se bunili, pokušavajući steći povoljniju poziciju u krugu vjerovnika, ali kad bi se došlo do krajnje točke hoće li proces ići dalje ili ne, svi bi pristali na uvjete i uveli se u red. Bliska će budućnost pokazati je li nepovjerenje u izvršnu vlast i sam postupak izvanredne uprave narastao do te mjere više nitko ne vjeruje u njih ili postoji šansa da se sanira nastala šteta i ponovno uspostavi povjerenje.

20. travanj 2024 10:22