Aktualno
StoryEditor

Robne burze: Slijedi zanimljiv period od kojeg stručnjaci očekuju dodatnu korekciju

09. Travanj 2017.
Iako za mnoge petak označava kraj tjedna i početak vikenda na svjetskim robnim burzama žitarica petak je sinonim za aktivnosti i oscilacije na tržištu. Nepisano pravilo je potvrđeno i prošlog petka kada je CME naglo krenuo u crveno! Burno je bilo do samog zatvaranja burze kada smo konačno mogli predahnuti i prepustiti se čistoj računici. Cijena sojine sačme pala je za 6,8 $/st što je u posljednje vrijeme jedan od najkonkretnijih padova u danu. I tjedan dana kasnije cijena se nije oporavila, te kotira oko 308 $/st za SPOT isporuku.
Istovremeno premije su izrazito niske za paritete koji su značajni za regiju, a to su Ravena, Koper i Rijeka.
U konačnici cijena iznosi 340€/t na navedenim paritetima što je mnogo prihvatljivije od donedavne cijene od 370€/t koja je kotirala sredinom ožujka.
Istovremeno se srozao i odnos €/$ koji se trenutačno kreće oko 1,06 dok je donedavni "high" bio 1,08. Takav povoljniji odnos € i $ još bi snažnije utjecao na cijenu žitarica koja bi bila još povoljnija.
Pred nama je zanimljiv period od kojeg stručnjaci očekuju dodatnu korekciju posebice sojine sačme kada znamo da američki farmeri umjesto kukuruza sade soju i dok su urodu u Južnoj Americi rekordni. Vrijedi biti strpljiv i pričekati!
19. travanj 2024 04:02