Aktualno
StoryEditor

Robno tržište: Pale cijene budućnosnica svih žitarica

26. Travanj 2017.

Protekli je tjedan obilježen padom cijena budućnosnica (futuresa) svih žitarica na CME-u. Kukuruz je ‘skliznuo‘ 5 dolara po toni, sojino zrno samo 2, dok je sojina sačma, kao i pšenica korigirana za čak osam dolara po toni.

Dobra vremenska prognoza za SAD rezultirat će bržom sadnjom kukuruza. Što prije kukuruz dospije u zemlju prije će izrasti i za očekivati je da će prinos usjeva biti veći. U Argentini i Brazilu vremenske prilike su odlične stoga se predviđanja uroda svakodnevno povećavaju.

Cijene soje su se strmoglavile zbog najave povećanja sijanja u Kanadi za čak 10%. Istovremeno su procurile informacije da su brazilski farmeri prodali samo 50% uroda sojinog zrna što će rezultirati prodajom preostalih količina i dodatnim padom cijena ili gomilanja količina u nadi da će cijene u skorije vrijeme porasti.

>>> Vrijeme obilja: ‘Akutni’ nedostatak skladišnog prostora za žitarice diljem svijeta

U Peruu ulov ribe se kreće oko 160 000 tona, što iznosi oko 60 000 tona proizvedenog ribljeg brašna. Nova kvota za sjeverni dio Perua iznosi 2,8 milijuna tona, a ulov je započeo 22. travnja i završava 31. srpnja. Od ukupne navedene kvote moguće je proizvesti između 650 000 i 700 000 tona ribljeg brašna ,a 250 000 ih je već unaprijed prodano. Preostalih 400 000 tona također će vrlo brzo biti rasprodano na globalnom tržištu.

Nakon prvog kruga predsjedničkih izbora u Francuskoj investitori su odahnuli i počeli kupovati eure jer nitko ne očekuje pobjedu Le Pen i novu političku krizu u EU. Stoga je euro u odnosu na dolar ojačao preko 1,5% i na najvišoj je razini u zadnjih pet mjeseci te trenutno iznosi 1,0915. Sve oči su uprte na sastanak Vijeća guvernera ECB-a koji će se održati krajem tjedna i na kojem će biti donesena odluka o kamatnim stopama. Za očekivati je da će u narednim mjesecima kapital iz ostalih valuta ponovno biti vraćen u eure pa će potražnja tokom cijele godine biti povećana. To će rezultirati jačanjem eura u odnosu na dolar do 10%.

24. travanj 2024 14:05