Aktualno
StoryEditor

Robotska ruka ‘pomest će‘ gotovo 800 milijuna radnih mjesta do 2030.

02. Prosinac 2017.

Do 800 milijuna radnika diljem svijeta do 2030. će ostati bez posla nakon što ih zamijeni robotska automatizacija, javlja BBC. McKinsey Global Institute proveo je istraživanje u 46 zemalja na 800 zanimanja koje je otkrilo da će jedna petina globalne radne snage biti pogođena automatizacijom. Jedna trećina radne snage u bogatijim zemljama kao što su Njemačka i SAD morat će se prekvalificirati za druge poslove, a radnici za strojevima i kuhari bit će najteže pogođeni.

>>>GM: Taksisti su prvi na udaru autonomnih automobila

Radnici u siromašnijim zemljama koje imaju manje novca za ulaganje u automatizaciju neće biti toliko pogođene, primjerice u Indiji će samo otprilike 9 posto radnih mjesta biti zamijenjeno novim tehnologijama.

Zanimanja kao što su hipotekarni brokeri, službenici, računovođe i pojedino back office osoblje pogodit će automatizacija, dok s druge strane poslovi koji zahtijevaju ljudsku interakciju, kao što su liječnici, odvjetnici, učitelji i barmeni mogu odahnuti.

Specijalizirani niže plaćeni poslovi kao što su vodoinstalateri, vrtlari i njegovatelji također neće biti pogođeni. Samo u SAD-u od 39 do 73 milijuna radnih mjesta bit će eliminirano, međutim oko 20 milijuna radnika imat će mogućnost prijeći u drugu industriju.

>>>Robot u Kini položio ispit za liječnike

U Velikoj Britaniji, 20 posto sadašnjih radnih mjesta bit će automatizirano u tom razdoblju. Autori studije ističu da će nova tehnologija stvoriti nove vrste radnih mjesta, slično kao što je pojava osobnih računala 80-ih godina prošlog stoljeća stvorila radna mjesta vezana uz IT podršku i online poslovanje. Autori također pozivaju vlade da usvoje planove kojima će sustav prilagoditi potrebama automatizacije.

23. travanj 2024 19:08