Aktualno
StoryEditor

Roditelji danas djeci posvećuju duplo više pažnje

15. Travanj 2018.

Današnji roditelji znatno više vremena provode s djecom, nego što su njihovi bake i djedovi u svojoj mladosti posvećivali svojoj djeci. Barem kada je riječ o ‘srednjoj klasi‘, otkriva Economist.

>>>Švedski Kraljevski institut: Roditeljstvo utječe na dugovječnost

Temeljem istraživanja provedenog u 11 bogatih zemalja otkriveno je da su 2012. godine majke u prosjeku dnevno izdvajale 104 minute na brigu o djeci, dok je 1965. godine to vrijeme iznosilo svega 54 minute.

Iako je kod muškaraca minutaža kraća, svejedno je porasla tijekom godina sa 16 minuta dnevno na 59. Istovremeno se proširio jaz između roditelja radničke i srednje klase.

Visokoobrazovane majke 1965. godine provodile su jednako vremena sa svojom djecom kao i majke s nižim stupnjem obrazovanja. Međutim, u 2012. postoji razlika u provođenju vremena s djecom ovisno o obrazovanosti. Tako se pokazalo kako su te godine visokoobrazovane majke s djecom provodile pola sata duže od onih bez fakultetske diplome.

>>>Istraživanje: Novi očevi sve stariji, majke za petama

Jedina iznimka je Francuska gdje se pojavljuje stereotip parova koji pijuckajući vino ignoriraju svoje potomke. Istraživanje je potvrdilo kako ipak nije riječ o pukom stereotipu.

26. travanj 2024 23:22