Aktualno
StoryEditor

Roeseler: Udruživanje njemačkih banaka neće popraviti stvar

06. Travanj 2018.

Velike njemačke banke ne bi se trebale udruživati jer se time ne bi riješili problemi slabe dobiti, a riskirao bi se nastanak kompanije prevelike da se dopusti njezin kolaps, upozorio je čelnik njemačke regulatorne agencije za bankarski sektor.

- Ako od dva problema stvorimo jedan uistinu veliki, time nećemo popraviti stvari, rekao je Raimund Roeseler, izvršni direktor financijskog regulatora Bafin, u razgovoru za ugledni njemački gospodarski list Handelsblatt.

>>>Austrijski BKS Bank ostvario najbolji poslovni rezultat od osnutka

Roeselerove izjave za njemački tisak vremenski se podudaraju s problemom sve većih gubitaka u poslovanju njemačkog bankarskog diva Deutsche Banka, koji su otvorili brojna pitanja u vezi upravljanja aktualnog izvršnog direktora Johna Cryana i održivosti bančinog investicijskog poslovanja.

Druga po veličini njemačka banka Commerzbank i dalje je u djelomičnom vlasništvu države budući da je dobila pomoć nakon izbijanja globalne financijske krize prije desetak godina. U međuvremenu su se pojavile špekulacije o njezinom spajanju s Deutsche Bankom, podsjeća Reuters.

>>>Deutsche Bank zaključio 2017. godinu s gubitkom

- Nakon financijske krize vodile su se intenzivne rasprave o problematici ‘banaka prevelikih da bi propale‘ i o tome treba li zajmodavcima dopustiti da postanu tako veliki da se ne može dopustiti njihov slom, rekao je Roeseler u razgovoru za Handelsblatt.

Isti bi se problem ponovo stvorio kada bi se dvije velike banke sada išle udruživati, naglasio je.

24. travanj 2024 23:56