Aktualno
StoryEditor

Roglić: Ulaganje u proizvodnju u Hrvatskoj se ne isplati, nemamo resurse

28. Veljača 2018.

Poduzetništvo je briga o ljudima, motivira me da su moji ljudi zadovoljni i da poštuju moj odnos prema njima, a da ja imam dovoljno za pristojan život. Briga o ljudima je ključno poslanje poduzetnika, istaknuo je u utorak jedan je od najuspješnijih i najbogatijih hrvatskih poduzetnika Branko Roglić gostujući u U svom filmu.

>>> Branko Roglić: Ulazimo na svoje dvadeseto tržište i sa sobom vodimo hrvatske dobavljače

Rogliću, koji je u posljednjih 30 godina stvorio najveću europsku distribucijsku tvrtku čiji je prošlogodišnji promet bio gotovo dvije milijarde eura, uzor je našao u nedavno preminulom vlasniku Ikee Ingvaru Kampradu.

- Našao sam uzor u čovjeku koji se uvijek vozio ekonomskom klasom i sam, a ne u glamuru, luksuzu. U duši sam ribar, kazao je osnivač i vlasnik Orbico grupe, a to je potvrdio i ugledni ekonomski novinar Miodrag Šajatović.

U Hrvatskoj treba što prije privatizirati sve što se da privatizirati, osim prirodnih resursa te brodskih veza s otocima.

- Kada ga sretnete u shopping centru kako kupuje opremu za pecanje, ne biste nikada pomislili da je uspješan poduzetnik. Vrlo je jednostavan i ima svoje računice, svoje principe i od njih ne odustaje. No, u poslovnom smislu jasno iskazuje svoje interese, neće zbog prijateljstva uvijeno reći vidjet ćemo, što u prijevodu znači ne, nego će otvoreno reći ne i s njime ste uvijek na čistu, kazao je Šajatović te dodao kako Roglić donosi vrlo racionalne odluke i točno zna u što će uložiti. Bavi se sektorima koji u Hrvatskoj donose profit - distribucijom i turizmom, a činjenica da on nije ušao u proizvodnju govori kako se proizvodnja u Hrvatskoj ne isplati, napomenuo je.

>>> Roglić: Takse su ishitrene, mi smo izvoznici u te zemlje

- To je točno. Ne ulazim u proizvodnju zato što nemamo resurse. Ako bi imali resurse, sigurno bi se u Hrvatskoj pojavila proizvodnja na mnogim stranama. More i plodna Slavonija jesu resursi na kojima će se Hrvatska razvijati, ali mi nemamo rudna bogatstva, iskoristili smo vodenu i uljnu energiju, nemamo nafte i plina imamo još malo. Nismo iskoristili obalu, Slavoniju, moramo napraviti navodnjavanje tamo i imamo nešto malo drvne industrije. Hrvatska će živjeti od servisiranja, smatra Roglić.

Njegov moto je da nikada neće investirati u nešto da bi bankrotirao, već da bi oplodio svoj kapital i stvorio višak vrijednosti. U Hrvatskoj treba što prije privatizirati sve što se da privatizirati, osim prirodnih resursa te brodskih veza s otocima, uvjeren je Roglić.

Tom je prilikom ispričao i kako je krenula njegova poduzetnička priča. Susret s češkim proljećarom, sudetskim Nijemcem bila mu je karijerna prekretnica.

- Imali smo vrlo slične ideje, vidjeli smo da će se socijalizam raspasti te odlučili s mojih 60 tisuća njemačkih maraka ušteđevine u Švicarskoj osnovati prvi Orbico, rekao je Roglić koji je zajedno sa svojim partnerom zaradio u tri godine 400 tisuća maraka.

>>> Branko Roglić postao stopostotni vlasnik poljskog distributera Nava Polske Grupe

Ostatak priče stane u nekoliko redaka. Na Zagrebačkom velesajmu upoznaje menadžment slovenske tvrtke u stečaju, preuzima je i nastaje slovenski Orbico. Tvrtka je bila zastupnik Varte i njemačke kozmetičke kuće Ellen Betrix. Američka multinacionalna kompanija Procter&Gamble kupuje Ellen Betrix i njegovu tvrtku uzima za partnera.

- To je bila velika sreća. Ni kriv ni dužan došao sam u doticaj s jednom od najvećih svjetskih kompanija. Dao sam sve od sebe da zadovoljim tog diva i očito sam to dobro radio. Dali su mi i ostali svoj proizvodni program - Ariel, Dash, Pampers, kazao je Roglić koji danas iz ureda u Hrvatskoj upravlja sa svojih 19 tvrtki u 19 zemalja.

24. travanj 2024 00:03