Aktualno
StoryEditor

Rohani zaprijetio Trumpu da će požaliti ako istupi iz ugovora o iranskom nuklearnom programu

06. Svibanj 2018.

Iranski predsjednik Hasan Rohani upozorio je u nedjelju da će Sjedinjene Države požaliti "kao nikad" odluče li istupiti iz međunarodnog ugovora o iranskom nuklearnom programu, što američki predsjednik Donald Trump prijeti da će učiniti.

Rohani koji je to rekao u govoru u Sabzevaru, na sjeverozapadu Irana, koji je prenosila javna televizija, nije izravno rekao kako će Iran reagirati na američko istupanje iz tog ugovora potpisanog u srpnju 2015.

>>>Putin stišava strasti: Moskva ne želi utrku u naoružanju

"Ako SAD istupi iz nuklearnog sporazuma, vidjet ćete da će uskoro požaliti zbog toga kao nikad dosad", rekao je iranski predsjednik.

Ugovor o iranskom nuklearnom programu potpisali su Teheran i skupina 5+1 (Kina, SAD, Francuska, Velika Britanija, Rusija i Njemačka) u Beču prije dolaska Donalda Trumpa u Bijelu kuću.

On strogo propisuje nuklearno djelovanje Teherana tako da jamči isključivo njegovu miroljubivu namjenu.

Trump je Europljanima dao rok da do 12. svibnja pripreme novi tekst koji bi otklonio, kako kaže užasne slabosti ugovora, u protivnom će se SAD povući.

>>>U posjetu Iranu s ministricom Dalić i gospodarska delegacija

"Danas su ujedinjene sve političke struje, desne, lijeve, konzervativne, reformatorske i umjerene (...) Trump mora znati da je naš narod jedinstven i cionistički režim (Izrael) mora znati da je naš narod jedinstven", istaknuo je Rohani.

Još je rekao da je u očekivanju Trumpove odluke "prije nekoliko mjeseci dao nužne upute" Iranskoj organizaciji za atomsku energiju ne otkrivajući o kakvim je uputama riječ.

U četvrtak je savjetnik vrhovnog vođe za međunarodnu politiku, ajatolah Ali Hamnej otišao još dalje, upozorivši da će Iran istupiti iz ugovora ako Washington ostvari svoju prijetnju.

20. travanj 2024 02:47