Aktualno
StoryEditor

Rohatinski: U ekonomiji sve oblikujemo sami, uključujući i vrijeme

13. Veljača 2018.

- Ono što sam naučio u cijelo vrijeme bavljenja ovom temom – u ekonomiji ništa nije univerzalno, apsolutno i nepromjenjivo. Ništa nije isključivo i egzogeno determinirano. Sve oblikujemo sami, uključujući i vrijeme. Samo treba imati volje da se stvari razumiju i hrabrosti da se primjene u praksi – kazao je Željko Rohatinski, nekadašnji guverner Hrvatske narodne banke na predstavljanju svoje knjige ‘Time and economics – The Concept of Functional Time‘. Knjiga je nastajala više od 30 godina, a njezin temelj je njegova doktorska disertacija.

>>> Rohatinski posvjedočio o ‘pritisku’ Karamarka i Kujundžića – zbivale su se čudne stvari

Smatra se da je posljednjim ekonomskim teorijama, ekonomska znanost dosegla vrhunac.

- Financijska kriza to je opovrgnula. Pokazalo se da sve dosadašnje teorije imaju ozbiljne nedostatke. Ekonomski život postao je sve kompleksniji, u znanosti je nastao jedan odnos nepraćenja i neimplementacije osnovnih dostignuća u drugim disciplinama. Jedan nekritički otklon od samih fundamenata ekonomske znanosti, koja se danas interpretira kao tržišni fundamentalizam – kaže Rohatinski.

Napominje kako se u modernim ekonomskim teorijama neće naći ni Einstein ni Boškovića ni filozof Kant. Njihovi radovi determiniraju moderno shvaćanje vremena. Ima tisuće ekonomskih modela. Prisutni su i vrijeme i prostor. No, vrijeme je interpretirano kao univerzalno. Nema mnogo spomena o modernom shvaćanju vremena kao relativne kategorije.

- Izuzetak od općeg pristupa ekonomiji su dva kratka rada, Paul Krugman i Peter Diamond su ih napisali. Oba nobelovci. To me potaknulo da uzmem svoj stari tekst i uz veliku pomoć svojih prijatelja ga pokušam pretvoriti u knjigu. Izbacio sam sve formule i ostavio liniju opće ideje. Za razliku od modernih teorija i modela, koji su savršeni u oslikavanju svakog drveta u šumi a loši u oslikavanju šume, pokušao sam oslikati šumu. A zašto je izdavač pristao objaviti knjigu, ne znam – zaključio je Rohatinski u svome stilu.

>>> Rohatinski: Samo proaktivna država izvlači zemlju iz krize

- Knjige ovakvog sadržaja teško je pronaći i ova knjiga je jedinstvena. Povezuju se fizika, filozofija i ekonomija. Daje značajan doprinos analizi ekonomske povijesti i budućnosti. Otvara prostor za unapređenje postojećih ekonomskih analiza. Rohatinski otvara raspravu o nizu drugih ekonomskih fenomena za koje nemamo adekvatne odgovore. Želi se i dati odgovor na razvoj krize 2008. i stagnacije kasnije. A izvorna ideja ove knjige datira još od prije 30 godina – rekla je Marijana Ivanov, profesorica na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu i recenzetnica knjige.

26. travanj 2024 06:05