Aktualno
StoryEditor

Rolls-Royce: Prve flote brodova bez posade do 2020. godine

13. Veljača 2017.

Rolls-Royce planira prvu flotu brodova bez posade do 2020. godine. Inženjerski div radi s grupama koje podupire vlade u sjevernoj Europi na njihovim jedinstvenim plovilima. Procjenjuje da će taj potez smanjiti troškove prijevoza za čak 20 posto.

Oscar Levander, potpredsjednik inovacija Rolls-Roycea kaže da će, prije teretnih brodova, prvo razviti tegljače i trajekte bez posade koji će ploviti u međunarodnim vodama.

>>>Amazon ubrzava automatizaciju, zapošljava 45 tisuća robota i 230 tisuća ljudi

- Razvoj će početi u nekoliko zemalja, a te će države nositeljice plovilima dati dozvolu za rad prije uspostavljanja međunarodnih regulatornih okvira - kazao je.

Očekuje se da će vodeće brodarske tvrtke usvojiti tehnologiju s očekivanjima o većem profitu, iako sindikati izražavaju zabrinutost zbog mogućeg  gubitka radnih mjesta.

Neodgovorena pitanja

Glasnogovornik međunarodnog pomorskog sindikata Nautilus je rekao: "Iznenadna promjena je izazov za sigurnost, a tu su i mnoga neodgovorena pitanja o zakonskim posljedicama izmjene operativnih ili upravljačkih odgovornosti koje su oduzete brodskom osoblju."

>>>Europski zakonodavci traže status ‘elektroničke osobe’ za robote

- Zabrinuti smo da se na tehnologiju gleda samo kao na način za rezanje radnih mjesta i smanjenje troškova - drže u sindikatu.

Autonomni brodovi također predstavljaju izazove za osiguravatelje koji moraju uzeti u obzir nove vrste rizika s kojima će se suočiti.

Rolls-Royce smatra da će brodovi bez posade biti sigurniji od postojećih  i da će dovesti do stvaranja više radnih mjesta na kopnu. Krenuti će u istraživačke projekte u Velikoj Britaniji i Singapuru te vjeruju da će razvoj jedinstvenih brodova povećati potražnju u područjima kao što su cyber sigurnost.

Studije Engleske banke iz 2015. godine predviđaju da će do 15 milijuna radnih mjesta u Velikoj Britaniji biti izgubljena zbog automatizacije administrativnih, činovničkih i proizvodnih uloga koje su najviše izložene riziku, piše Sky News.

15. travanj 2024 14:00