Aktualno
StoryEditor

Rolls-Royce Wraith Luminary: Spoj otočkog smisla za tradiciju i funkcionalnosti

04. Studeni 2018.

Ako se ubrajate u skupinu ljudi kojima ne smeta ili koji čak priželjkuju stalno zurenje, komentare i upiranje prstom, a imate oko 300 tisuća eura viška, Rolls-Royce Wraith Luminary izvrstan je izbor. Model izrađen u samo 55 primjeraka na temelju linije Wraith, od kojih svi već imaju vlasnike osim onoga koji je Lider imao priliku testirati, u kategoriji je automobila koji se mogu prilagoditi željama pojedinih kupaca (engl. bespoke) i diči se titulom vrhunca luksuza, po čemu je britanski proizvođač, uostalom, poznat. Iako je riječ o coupé-verziji, manjem vozilu od poznatijeg Phantoma, Wraith Luminary još je robustan, prostran i udoban automobil koji sve čari 6,6-litrenog motora V12 s više od 630 konjskih snaga i ubrzanjem od nula do 100 km/h za 4,4 sekunde može pokazati tek na otvorenoj cesti.

[caption id="attachment_366225" align="aligncenter" width="600"] Lider je imao priliku testirati model proizveden u samo 55 primjeraka. Svi već imaju vlasnike osim ovoga koji smo vozili, Foto: Dražen Lapić[/caption]

S ultimativnim GT-om, kako ga časte u Rolls-Royceu, unatoč veličini i težini većoj dvije tone iznenađujuće je lako upravljati, čemu pomažu pregledan dizajn (gotovo nema mrtvoga kuta), upravljačka ploča vođena maksimalnom jednostavnošću i besprijekoran automatski mjenjač s osam stupnjeva prijenosa.

Izvedba za ‘stari novac‘

Iako je riječ o coupé-verziji, manjem vozilu od poznatijeg Phantoma, Wraith Luminary još je robustan, prostran i udoban automobil koji sve čari 6,6-litrenog motora V12 s više od 630 konjskih snaga i ubrzanjem od nula do 100 km/h za 4,4 sekunde može pokazati tek na otvorenoj cesti. Konačni dojam nakon testa: istinski impresivno vozilo

Umjesto gomile gumba i prekidača Rolls-Royce želi da vjerujete njegovoj procjeni i vrlo brzo svladate funkcije gumba, što znači, primjerice, da zrak u vozilu može biti topao ili hladniji, ali ne točno 22,5 stupnjeva. Takav, klasičan stil dominira pločom; iznimka je putno računalo, koje ipak ne može izgledati kao da je iz 1930-ih. Vanjski izgled inspiriran je sutonom odnosno svitanjem, točnije onim kratkim trenutkom dana u kojem se sunce tek pojavljuje ili upravo nestaje. Unikatna mat boja Sunburst Grey s bakrenim odsjajem tako varira ovisno o dobu dana i rasvjeti, nastavljajući se kao i rukom iscrtane bočne ukrasne linije na izvornu temu sunca.

[caption id="attachment_366226" align="aligncenter" width="601"]Rolls-Royce Klasičan stil dominira upravljačkom pločom. Iznimka je putno računalo, koje ipak ne može izgledati kao da je iz 1930-ih, Foto: Dražen Lapić[/caption]

Koža u unutrašnjosti duboka je nijansa Saddlery Tan, sjajno uklopljena s elementima unutrašnjosti izrađenima od nehrđajućeg čelika i drva, stražnja su sjedala od antracita, a posebnost je krov prošaran s 1340 LED dioda koje simboliziraju noćno nebo i zvijezde padalice, uočljive ako se dulje gleda (to je dodatna opcija i može se napraviti kao konkretno zviježđe). Automobil je spoj tipičnog otočkog smisla za povijest, tradiciju i funkcionalnost, luksuza te suvremene tehnologije. Bez daljnjega vrlo skupi u svakom elementu, osnovni modeli uvijek paze na umjerenost estetske izvedbe karakterističnu za ‘stari novac‘, iako se katkad popusti onom ‘novom‘.

>>>Rolls-Royce ne potvrđuje, ali i ne opovrgava ukidanje 4.000 radnih mjesta

Velik i težak, a lako se vozi

[caption id="attachment_366227" align="alignright" width="147"]Rolls Royce Rolls-Royceov slavni znak Spirit of Ecstasy (Duh ekstaze) nemoguće je ukrasti. Ako ga pokušate ‘razmrdati‘, spusti se u ležaj koji poklopac čvrsto zatvori, Foto: Dražen Lapić[/caption]

Vožnja je lagodna i neopterećujuća, ali i jedna od najtiših ikada doživljenih, kakvu su u Rolls-Royceu zamislili u želji da snažan i prostran automobil ujedno opušta i bude miran tijekom vožnje. Onima koji ne žude za mirom i tišinom Wraith nudi fantastičan zvuk iz 18 zvučnika raspoređenih po vozilu i lako spajanje vanjskih uređaja Bluetoothom. Izostanak sve uobičajenijih pomagala za sigurnu vožnju uočljiv je problem premda Wraith Luminary prihvaća, iako nevoljko, neka od njih, poput vibriranja upravljača pri prelasku traka i ‘čitanja‘ ceste s pomoću GPS-a. U usporedbi s trendovima i konkurencijom Wraith je tehnološki relativno jednostavan automobil, što je posljedica samopouzdanja proizvođača koji potpuno vjeruje svojem tumačenju očekivanja i potreba kupaca. Najjednostavnije, u Rolls-Royceu smatraju da vozilo ima sve što treba imati. Za razliku od ograničenih opcija voznih obilježja one estetske u interijeru i eksterijeru znatno su veće.

Jednostavno – životni stil

Primjerice, jedan je kupac želio da se dijamamanti uklope u boju pa su u tvornici zdrobili mnogo vrijednih kamenčića kako bi dobili savršenu nijansu i dojam, ali boja je zato na kraju bila skuplja od samog automobila. Dok ta logika ima smisla kad je riječ o limuzini poput Phantoma, zamišljenoj prije svega s osobnim vozačem, u slučaju Wraitha, GT vozila namijenjenog osobnoj upotrebi, manjak suvremene tehnologije može se protumačiti kao nedostatak. Jednako tako otvaranje vrata na suprotnu stranu u modelu Wraith (Rolls-Rolyce ih zove ‘coach doors‘ jer su se upotrebljavala na kočijama, ali načelni je naziv ‘suicide doors‘ zato što mogu biti opasna u vožnji) nema previše smisla i katkad više odmaže nego što pomaže.

[caption id="attachment_366228" align="aligncenter" width="600"] Otvaranje vrata na suprotnu stranu u modelu Wraith nema previše smisla i katkad više odmaže nego što pomaže, Foto: Dražen Lapić[/caption]

Velika i teška vrata mogu se zatvoriti pritiskom na gumb, ali to je katkad manje praktično od uobičajenog zatvaranja rukom. Očekivano, vožnja gradom ni izdaleka nije tako opuštena kao na otvorenoj cesti jer se glomaznim vozilom nije nimalo lako šuljati uličicama, provlačiti kroz gust promet ili parkirati, pogotovo kad je riječ o ovako rijetkom i skupom vozilu, zbog čega svaka ogrebotina posebno boli.

>>>Rolls Royce Cullinan – treba opravdati ime prema najvećem dijamantu

Općenito, Wraith Luminary izgleda fantastično, vozi se lako, moćan je, udoban, tih i sjajnog ovjesa uz koji jedva osjetite loše ceste. Nedostaci, kojih uvijek ima, ne utječu na konačni dojam istinski impresivnoga luksuznog vozila namijenjenog uživanju i isticanju, što je, među ostalim, zasigurno motivacija za njegovu kupnju. Ubrzavanje je jedno od najglađih koje smo doživjeli zahvaljujući baršunastom prijenosu snage, pogotovo ima li se na umu težina vozila, što znači da se velika brzina postiže gotovo nesvjesno. U osnovnoj namjeri da bude izraz elegancije i sofisticiranosti te simbol određenoga životnog stila Wraith Luminary potpuno uspijeva.

20. travanj 2024 11:18