Aktualno
StoryEditor

Romantične prijevare: Slatkorječivi studenti našli nov izvor zarade

30. Rujan 2018.

Hong Kongom vlada trend ‘romantičnih‘ prijevara, pa je tako od početka ove godine čak 330 žrtava ostalo bez popriličnih svota novaca. Rekordan iznos na ovaj je način zaradio muškarac koji se 66-godišnjakinji na stranici za upoznavanje lažno predstavio kao britanski inženjer, a od nje je ‘iskamčio‘ 23 tisuće dolara, javlja Quartz.

>>>Prevarantica uvjerila muškarca da je urečen pa mu ‘skidanje’ naplatila 40 tisuća kuna

Broj sličnih prijevara u prvoj polovici ove godine veći je za 40 posto u odnosu na cijelu 2017. godinu, a u 90 posto slučajeva žrtve su žene najčešće starije od 40 godina. Osim broja prijevara raste i količina novca pa je tako u prosjeku svaka žrtva ostala bez 64 tisuće dolara u prvoj polovici ove godine, dok je u 2017. godini ta vrijednost iznosila 59 tisuća.

Većina žrtava je, prema policijskom izvještaju, emotivno ranjiva poput udovica i rastavljenih što ih čini lakšom metom prevarantima. Lažne ljubavne veze u kojima se usamljenima preko interneta nudi malo pažnje, a za uzvrat se od njih zbog raznih razloga muze novac, jedan od češćih je skupljanje novca za susret uživo, nisu vezane samo uz Hong Kong.

[caption id="attachment_362362" align="aligncenter" width="624"] Rast broja prijevara u Hong Kongu[/caption]

FBI je upozorio kako i u SAD-u taj problem raste, ali novčani rizici tih prijevara tamo su mnogo manji. Ipak, prosjek od 13 800 dolara po žrtvi i nije neka beznačajna cifra, a ni problem nije zanemariv s obzirom na to da je prijavljeno 15 372 slučaja takvih prijevara. Ujedinjeno Kraljevstvo zabilježilo je u 2017. više od tri tisuće takvih prijevara, žrtve su u prosjeku oštećene za oko 15 200 dolara.

No, žene u Hong Kongu su ranjivije jer ih je mnogo više nego muškaraca te zbog pritiska obitelji i društva da pronađu partnera u očaju lakše upadaju u zamke.

>>>Predstavila se kao bankarica pa 85-godišnjakinji ukrala gotovo 400 tisuća kuna

Iako se pretvaraju da su uspješni poslovni ljudi iz međunarodne zajednice, prevaranti su, većinom, nigerijski državljani od kojih većina ima studentsku vizu. Zbog rastućeg broja prijevara policija Hong Konga je prošle uspostavila Koordinacijski centar za borbu protiv ovakvih i drugih prijevara.


Pratite nas na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

 

19. travanj 2024 23:01