Aktualno
StoryEditor

Ron Paul: Nadam se da će naš sustav pasti dražesno poput Sovjetskog Saveza

28. Prosinac 2017.

Ron Paul, možda najpoznatiji američki libertarijanac s desne strane političkog spektra, vjeruje da je uzlet ekonomije u Sjedinjenim Američkim Državama potaknut smjernicama predsjednika Donalda Trumpa "dijelom iluzoran".

Paul rastuću nejednakost, inflaciju i javni dug drži istinskim prijetnjama koje imaju potencijal potaknuti društvena previranja.

- Mi smo na rubu nečega što se dogodilo ‘89 kada se urušio sovjetski sustav. Ja se samo nadam da će naš sustav pasti jednako dražesno kao sovjetski. Mi posjedujemo te zemlje, ali ne na isti način kao Sovjeti. Ja mislim da će naš status u svijetu i naše carstvo završiti. I tada će se, nadam se, otvoriti vrata - rekao je Paul u intervjuu za Washington Examiner izrazivši uvjerenje da će "urušavanje prekomorskog carstva" pružiti priliku za libertarijanski pokret u Americi.

>>>Amerika prije svih: 2017., godina u kojoj je Trumpova ‘doktrina povlačenja’ uzbunila svijet

Uvijek provokativan, Paul u razgovoru ocjenjuje da je čitava američka ekonomija "balon", iluzija stvorena državnim i korporativnim dugom, a vanjsku politiku Donalda Trumpa karakterizira kao "totalnu katastrofu", u paru s prijašnjim američkim ratovima protiv terorizma, droge i ovim, recentnim, "protiv imigranata".

>>>Umjetnost bez granica: Meksički bebač zavirio preko ‘Trumpova zida’

Libertarijanac se osvrnuo i na aktualna upozorenja o riziku povezanom s kriptovalutama.

- Vlada, iz svojih razloga, monopolizira stvaranje novca. Porijeklo novca je tržište. Neka ljudi to sami razriješe - rekao je.

U širem kontekstu, SAD održava vojnu prisutnost u više od 70 zemalja i prekomorskih teritorija s gotovo 800 vojnih baza koje iziskuju goleme količine novca iz proračuna.

Za usporedbu; Britanija, Francuska i Rusija zajedno imaju oko 30 vojnih baza u stranim teritorijima, navodi Politico.

"Američko carstvo" je i potka zimzelenog i višestruko nagrađivanog dokumentarnog filma "Why we fight", prisjetite se:

https://www.youtube.com/watch?v=BcuStxJHv4c

30. travanj 2024 17:53