Korona i biznis
27. lipanj 2017.

Royal Bank of Scotland seli više od četiri stotine radnih mjesta u Indiju

Royal Bank of Scotland (RBS) ukinut će 443 radnih mjesta u Velikoj Britaniji povezanih s korporativnim kreditiranjem u sklopu preseljenja mnoštva bančinih poslova u Indiju, prenijeli su britanski mediji.

Banka u državnom vlasništvu ovih je dana objavila da seli radna mjesta povezana s kreditiranjem malih poduzeća u sklopu nastavljenih rezova troškova poslovanja. Iz kompanije, u čijem su vlasništvu RBS i banka NatWest, dodaju pak da će zaposlenici u Britaniji i dalje raditi s klijentima i odlučivati kod odobravanja kredita, prenosi dalje britanski BBC.

>>>Saxo banka: Ulagači u naftu trebaju pratiti i rezultate auto industrije

Iz sindikata Unite poručuju da će takvim potezom na gubitku biti britanski radnici i porezni obveznici.

- Preseljenjem tih poslova u Indiju, RBS će te poslove puno jeftinije dobivati na račun radnih mjesta i života u Britaniji, kazao je glasnogovornik sindikata.

Bančini klijenti među malim poduzetnicima također će biti uznemireni tom odlukom, kazao je predsjednik udruženja malih tvrtki Mike Cherry.

- Mnoge male tvrtke-klijente RBS-a prilično će zabrinuti zamisao da se lokalno stručno osoblje pošalje na pakiranje i da će im poslove banka izmjestiti u pozivne centre na drugi kraj svijeta, kazao je Cherry.

Dodaje da je to "krivi način za vraćanje povjerenja" nakon zatvaranja poslovnica i skandala oko obmanjujuće prodaje zbog čega je banka isplatila odštete tisućama klijenata iz redova malih tvrtki.

Iz kompanije, u kojoj je još uvijek država vlasnik 73 posto udjela nakon 45 milijardi funta ‘teškog‘ spašavanja u 2008. godini, poručuju da će zaposlenici u Mumbaiju zauzeti poslove u odjelima unutar banke koji ne uključuju direktni kontakt s klijentima, poput provjere činjenica.

>>>Addiko banka dobitnik dvije ‘FocusEconomics Analyst Forecast Awards 2017’ nagrade

No, iz kompanije dodaju da će zaposlenici u Britaniji nastaviti raditi na poslovima koji uključuju kontakt s klijentima. Odluke vezane za odobravanje kredita također će se i dalje donositi u Velikoj Britaniji, ističu u banci.

- Budući smo postali jednostavnija, manja banka, poduzimamo određene izmjene u načinu pružanja usluga našim klijentima. Nažalost, te će izmjene dovesti do neto gubitka 443 radna mjesta u Velikoj Britaniji, kazao je glasnogovornik RBS Grupe.

Iz kompanije napominju da će pomoći zaposlenicima kojih se tiču "razočaravajuće vijesti", što će uključivati njihovo prebacivanje na nove poslove gdje bude moguće. Te su vijesti stigle samo nekoliko tjedana nakon što su iz RBS-a najavili da će ukinuti 250 poslova u Britaniji na području IT-a i na desetke tih mjesta preseliti u Indiju.