Aktualno
StoryEditor

Rusi zabrinuti zbog moguće stalne prisutnosti NATO-a u Poljskoj

28. Svibanj 2018.

Kremlj je u ponedjeljak izrazio zabrinutost zbog medijskih izvješća da je Poljska zatražila stalnu vojnu prisutnost SAD-a na svom tlu ustvrdivši da je ekspanzija NATO-a prema ruskim granicama potkopala stabilnost u Europi.

Varšava bi za takvu vojnu nazočnost mogla ponuditi financiranje od do dvije milijarde eura, po prijedlogu poljskog ministarstva obrane koji su prenijeli poljski mediji.

>>>SAD zabrinut zbog rusko-njemačkog plinovoda-prisluškivača

Izvor iz poljske vlade je agenciji Reuters potvrdio da je napravljen takav prijedlog. Poljsko ministarstvo obrane nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar.

Na pitanje o tom potezu Poljske glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da je suvereno pravo svake zemlje da donosi takve odluke ali da će to naštetiti općem ozračju na kontinentu.

>>>Rusija od izvoza nafte uprihodila 28,2 milijarde dolara

"Kada vidimo postupnu ekspanziju NATO-ovih vojnih struktura prema našim granicama to, naravno, ni na koji način ne stvara sigurnost i stabilnost na našem kontinentu", rekao je Peskov novinarima u ponedjeljak.

"Naprotiv, te ekspanzionističke akcije, naravno, vode protuakcijama ruske strane kako bi se vratila ravnoteža koja se na ovaj način svaki puta ruši", rekao je Peskov.

17. travanj 2024 20:57