Aktualno
StoryEditor

Rusija se vraća sporazumu o izvozu žitarica iz kojeg se povukla za vikend

02. Studeni 2022.
foto Shutterstock

Rusija će nastaviti sudjelovati u sporazumu o izvozu žitarica iz kojeg se povukla za vikend, priopćilo je u srijedu rusko ministarstvo obrane.

Rusija je obustavila svoje sudjelovanje u sporazumu tijekom vikenda i poručila da ne može jamčiti sigurnost civilnih brodova koji prelaze Crno more zbog napada na njezinu flotu ondje. 

- Ruska Federacija smatra da se trenutačno primljena jamstva čine dostatnima i nastavlja s provedbom sporazuma - priopćilo je ministarstvo obrane.

Rusija je u subotu objavila da se povlači iz sporazuma o izvozu žitarica nakon, kako tvrdi, velikog napada dronovima na plovila u luci Sevastopolj na poluotoku Krimu koji je Rusija anektirala od Ukrajine 2014. godine.

Rusija će pozvati na razgovor britansku veleposlanicu u Moskvi zbog, kako navodi, umiješanosti britanskih stručnjaka u napad ukrajinskih dronova na njezinu crnomorsku flotu na Krimu, priopćilo je u srijedu ministarstvo vanjskih poslova.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je napad izveden pod vodstvom stručnjaka britanske mornarice. Britanija je demantirala umiješanost. 

- Ove akcije izvedene su pod vodstvom britanskih stručnjaka - rekla je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova novinarima u srijedu. 

- Zbog toga će britanska veleposlanica uskoro biti pozvana u rusko ministarstvo vanjskih poslova - dodala je. 

27. travanj 2024 08:59