Aktualno
StoryEditor

Ruska poslovna elita na američkom ‘popisu oligarha‘

31. Siječanj 2018.

Američko ministarstvo financija stavilo je na popis oligarha bliskih Kremlju neke od vodećih ruskih poduzetnika, uključujući i direktore dviju najvećih banaka, šefa državnog plinskog monopola i industrijske magnate, prenosi u utorak Reuters.

Spomenuti popis je dio paketa sankcija koji je prošlog kolovoza usvojen kao zakon, no to ne znači da će oni čija su se imena na njemu našla biti podvrgnuti sankcijama. No, za široki krug bogatih Rusa uvijek postoji opasnost da će se ipak naći na udaru sankcija.

>>>Glasnogovornik Kremlja: Putin je ‘apsolutni prvak političkog Olimpa’

Uži krug suradnika predsjednika Vladimira Putina već je podvrgnut američkim sankcijama koje su uvedene nakon ruske aneksije ukrajinskog Krima.

No, tzv. ‘popis oligarha‘, sačinjen dijelom zbog uvjerenja Washingtona da se Kremlj umiješao u američke predsjedničke izbore 2016., pokriva puno veći krug od najbliskih Putinovih prijatelja i duboko zadire u rusku poslovnu elitu.

Imena utjecajnih Rusa koji su se našli na popisu uključuju poduzetnike Vladimira Potanina i Olega Deripasku te magnate industrije čelika i ruda Ališera Usmanova i Alekseja Mordašova.

18. travanj 2024 11:51