19. kolovoz 2018.

Ruske vlasti odlučile su stati na kraj offshore računima

Ruski tajkuni još od pada Sovjetskog Saveza svoje bogatstvo revno čuvaju kako ono ne bi došlo u ruke suparnicima ili birokraciji, no polako se počinju suočavati s pritiskom ustupanja kontrole nad imovinom što se prvenstveno odnosi na prijenos poslovanja na sljedeće generacije, ali i prepuštanje kontrole nad imovinom u ruke profesionalnim menadžerima.

Prema podacima Bloomberga u Rusiji trenutačno djeluje oko 100 obiteljskih kompanija, te njih dvadesetak koji su u vlasništvu dvije ili više obitelji. Takve firme najčešće obavljaju djelatnosti ulaganja, poreznog savjetovanja, poslove vezane uz nekretnine, pa čak i nude osobne usluge kao što su planiranje putovanja ili obrazovanje.

>>>Većina ruskog bogatstva nalazi se izvan Rusije

Andrey Narutskiy, direktor firme Leon Family Office, tvrdi da će se u narednih pet godina osnovati još desetak novih obiteljskih kompanija koje vode neki od najbogatijih Rusa.

Populaciju ruskih tajkuna čine gotovo samo muškarci, a usmjereni su na gomilanje imovine te često ne odvajuju osobnu imovinu od poslovne u smislu upravljanja i korporativne strukture. Bogatstvo 23 Rusa, koji se nalaze na Bloombergovoj listi 500 najbogatijih ljudi, zajedno vrijedi 253 milijarde dolara. Najmanje 189.500 bogataša trenutačno živi u Rusiji, a prema procjenama konzultantske kuće Capgemini oni zajedno imaju oko 1.1 bilijun dolara.

>>>1% najbogatijih posjeduje pola svjetskog bogatstva

Međutim, oko 60 tisuća poduzetnika u narednim godinama suočit će se s izazovima prijenosa sredstava zbog čega bi, smatra Narutskiy, trebala porasti poratražnja za uslugama kako bi prijelaz bio što bezbolniji.

Povratak bogatstva

Usklađivanje poslovanja također predstavlja problem jer je Rusija suočena sa sankcijama zbog pripajanja Krima. Putinova vlada nameće bogatim građanima pravila prema kojima bi svoje bogatstvo trebali vratiti u državu.

Prošle se godine Rusija pridružila konvenciji Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj o suzbijanju porezne envazije. Idućeg će mjeseca birokracija dobiti golemu količinu financijskih podataka o offshore bogatstvu svojih stanovnika zahvaljujući OECD-ovoj inicijativi čiji je cilj smanjiti utaju poreza.

>>>Drugo državljanstvo kao statusni simbol bogatih

Common Reporting Standard (CRS) inicijativa je prema kojoj su banke i druge financijske institucije udžne ustupiti podatke o vlasnicima offshore računa lokalnoj poreznoj upravi. Jednom godišnje to će tijeko automatski razmjenjivati relevantne informacije sa sličnim tijelima u inozemstvu što će pomoći vlastima u borbi s izbjegavanjem plaćanja poreza.

Nakon što CRS regulativa sljedećeg mjeseca postane globalno primijenjiva Rusija će dobiti financijske podatke od 82 jurisdikcije, a zauzvrat će ustupiti podatke o stranim računima u Rusiji.