Aktualno
StoryEditor

Ruski VTB udvostručio dobit u drugom tromjesečju

09. Kolovoz 2017.

Ruska banka VTB izvijestila je u srijedu da je drugo tromjesečje zaključila s dvostruko većom neto dobiti nego u istom lanjskom razdoblju, uz upola manje troškove rezervacija i veće prihode od kamata.

U razdoblju od travnja do lipnja bančina neto dobit poskočila je na 30,3 milijarde rubalja (506 milijuna dolara).

Troškovi rezervacija prepolovljeni su istodobno na 30,1 milijardu rubalja, pokazuje bančino poslovno izvješće.

>>>VTB pobija izvješće o falsificiranju financijskih izvješća Agrokora

Neto prihodi od kamata uvećani su pet posto, na 114,1 milijardu rubalja. Neto prihodi od naknada i provizija poskočili su 22 posto, na 23,4 milijarde rubalja.

"Zabilježili smo veliki napredak u rastu prihoda od naknada u svim dijelovima poslovanja i paralelno dodatno poboljšali strukturu financiranja grupe", istaknuo je u priopćenju predsjednik VTB-a i predsjedatelj upravnog odbora Andrej Kostin.

>>>VTB banka traži promjenu dioničarske strukture Agrokora

U prvoj polovini godine bančina je neto dobit gotovo učetverostručena, dosegnuvši 57,9 milijardi rubalja.

Pritom su neto prihodi od kamata uvećani 9,7 posto, na 227,1 milijardu rubalja. Neto prihodi od naknada i provizija poskočili su 17,8 posto, na 43,1 milijardu rubalja, "poduprti snažnim rezultatima poslovanja s građanima i transakcijskog bankarstva (u sklopu odjela za korporativno-investicijsko bankarstvo i bankarstvo usmjereno na srednja poduzeća".

Troškovi rezervacija smanjeni su 26,1 posto, na 76 milijardi rubalja.

Udio nenaplativih kredita iznosio je na kraju lipnja 6,3 posto i smanjen je za 0,4 postotnog boda u odnosu na kraj ožujka. Na kraju prošlogodišnjeg lipnja iznosio je 6,4 posto.

01. svibanj 2024 14:24