Aktualno
StoryEditor

Rusko ministarstvo financija: Dioničarima Sberbanka značajno će porasti dividende

30. Lipanj 2017.

Rusko ministarstvo financija predviđa da će najveća ruska banka Sberbank značajno povećati dividendu u iduće tri godine, pokazale su projekcije proračuna u koje je Reuters dobio uvid.

U ministarstvu financija očekuju da će Sberbank iduće godine u ruski proračun uplatiti 150 milijardi rubalja (2,5 milijardi dolara) s osnove dividende, nasuprot 67,8 milijardi rubalja koliko se očekuje u proračunu za ovu godinu.

Predviđaju nadalje da će najveća ruska banka u kojoj država ima većinski udio iduće godine uplatiti s te osnove 165 milijardi rubalja, te 181,5 milijardi u 2020. godini.

Država u Sberbanku ima udio od 50 posto plus jednu dionicu a novac od dividende koji dobije od Sberbanka prebacuje u državni proračun, podsjeća Reuters.

>>>Sberbankove dionice Mercatora mogao bi kupiti Petrol, tvrtka povezana sa slovenskom državom

Ruska vlada nastoji čim više novca namaknuti od dividendi u državnim kompanijama kako bi pokrila proračunski manjak nastao zbog niskih cijena nafte i anemičnog gospodarskog rasta.

Dividende u Sberbanku u 2016. su dosegnule najveći iznos otkad posluje ta banka, u visini čak četvrtine njezine neto dobiti. 

U Sberbanku ostvaruju bolje rezultate poslovanja u usporedbi s ostalim ruskim bankama od 2014. godine kad je rusko gospodarstvo zapalo u duboku krizu zbog naglog pada cijena nafte i zapadnih sankcija uvedenih zbog uloge Moskve u rusko-ukrajinskom sukobu.

19. travanj 2024 04:17