23. prosinac 2017.

Ruža Tomić Fontana: Ženama u biznisu je izazov prilagoditi se uglavnom ‘muškoj‘ poslovnoj kulturi

Ruža Tomić Fontana prva je ‘domaća‘ žena na položaju glavne direktorice tvrtke Coca-Cola HBC Hrvatska, u kojoj je, na različitim komercijalnim direktorskim pozicijama provela 15 godina svoje karijere. Zadužena je za poslovanje tvrtke u Sloveniji, Hrvatskoj te BiH. Prije dolaska u Coca-Colu HBC Hrvatska 2002. godine bila je direktorica proizvoda i suradnica za razvoj strateških poslovnih jedinica u Odjelu za strateški marketing u Plivi. Tijekom svojega radnog iskustva vodila je različite timove te je razvila vještine rukovođenja. Kao dio rukovodećega tima društva Coca-Cola HBC Adria stekla je iskustvo u razvoju i provedbi poslovnih strategija na raznim tržištima te u integraciji poslovanja i preobrazbi organizacijske kulture.

Kakvim biste opisali trenutačni položaj žena u vašemu sektoru u odnosu na broj i status muških kolega?

- U našemu je sektoru, kao i u gospodarstvu u cjelini, žena znatno manje na upravljačkim položajima. Dobro je to što se posljednjih godina ipak osjetno podiže razina svijesti o tome koliko je važno raditi na postizanju ravnopravnosti i jednakih prilika za muškarce i za žene. Iskustva iz prakse te ogroman broj studija izrađenih na tu temu govore isto – različitost donosi bolje rezultate. Osobno sam sretna što sam karijeru najvećim dijelom gradila upravo u Coca-Coli koja je i na svjetskoj razini jedna od tvrtki koje su prve prepoznale vrijednost različitosti i nediskriminacije u razvoju karijere po bilo kojoj osnovi. Ženama se kod nas u tvrtki otvaraju prilike te osigurava potpora u napredovanju i do najviših pozicija. I moj osobni primjer tomu svjedoči u prilog. Ono je što je važno za snažniji napredak je šira institucijska i društvena podrška. Ženama podrška treba i izvan samih tvrtki, u zajednici, ali i obitelji.

>>>‘Dama čvrste ruke’ Gordana Deranja: Nužna je veća socijalna osjetljivost za žene u biznisu

Možete li navesti nekoliko ključnih izazova s kojima ste se suočavali u svojoj karijeri kao žena?

- Žene u pravilu, iako ne uvijek, imaju drukčiji pristup komunikaciji, upravljanju ljudima, kao i u pristupu analizi i rješavanju problema. Izazov je kako zadržati svoju osobnost i istodobno se prilagoditi postojećoj poslovnoj kulturi koja je uglavnom muška. Drugi je velik izazov za žene koje su i majke, usklađivanje karijere s obiteljskim obvezama. Osobno imam sreću što radim u tvrtki koja me je u tome podržavala i koja želi da njezini zaposlenici budu ispunjeni i na poslovnome i na privatnome planu. Jednako je važan doprinos razvoju karijere to što sam imala i imam bezrezervnu potporu unutar obitelji.

Što će vam biti najveći izazovi na trenutnom položaju čelne osobe Coca-Cole?

Kad preuzmete vođenje jedne tako uspješne tvrtke kao što je Coca-Cola, jasno je da je najveći izazov kako nastaviti podizati ljestvicu koja je već ionako vrlo visoko postavljena. Međutim, nemam nikakvih sumnji da naš tim i ljudi s kojima radim i koje odlično poznajem znaju kako odgovoriti na taj izazov. Imamo sreću da radimo u tvrtki koja ima tako snažne robne marke, koja je dio velikoga međunarodnog sustava, a istodobno je čvrsto povezana s lokalnom zajednicom, koja duboko vjeruje u društveno odgovorno poslovanje. Naravno, i nama će biti lakše poslovati i ispunjavati naše ambiciozne ciljeve ako se ostvare Vladine najave reformi. Sadašnje okruženje jednostavno ograničuje mogućnosti daljnjega gospodarskog rasta. Da bismo i mi i druge tvrtke mogli rasti snažnije, više ulagati i još više zapošljavati, trebaju nam konkurentniji i povoljniji uvjeti poslovanja. Dok čekamo na promjenu uvjeta, nemamo izbora nego i dalje ulagati najveće napore da konkurentnost ojačamo iznutra, uz napomenu da su tvrtke taj prostor gotovo u potpunosti iscrpile.

>>>FOTO: Gordana Kovačević i treći put proglašena najmoćnijom ženom hrvatskog biznisa

Koje bi bile neke vaše specifične upravljačke osobine?

Volim raditi u ugodnome ozračju, potičem otvoren pristup i razgovor, vjerujem jedino u timski rad i u to da svaki zaposlenik želi biti uspješan u onome što radi. Ciljevi su koje postavljam pred sebe i svoj tim uvijek visoki te od sebe i od drugih očekujem maksimalan angažman. A do toga se lakše dolazi u pozitivnome okruženju. Uostalom, radimo u tvrtki čija je misija unositi radost i dobro raspoloženje među ljude, pa je logično da na takav način pristupamo i poslu.