Aktualno
StoryEditor

Ružica Vađić: Upravljačka moć žena u biznisu i danas je značajno limitirana

24. Prosinac 2017.

Ružica Vađić najveći dio menadžerske karijere ostvarila je u financijsko - bankarskom sektoru i već deset godina je na čelu tvrtke Auctor. Prvo radno mjesto bilo joj je 1980. godine tvrtka Heruc, gdje je nakon 20 godina postala generalna direktorica i zamjenica predsjednika Uprave. Radila je 2006. godine na poziciji predsjednice Uprave Centar Banke, da bi godinu dana kasnije prešla u Auctor, na mjesto predsjednice Uprave. Ujedno je predsjednica nadzornih odbora u tvrtkama Slatinska banka d.d., Elektroda Zagreb d.d. i SZIF d.d., te članica nadzornog odbora u društvu Laguna Novigrad.

>>>‘Dama čvrste ruke’ Gordana Deranja: Nužna je veća socijalna osjetljivost za žene u biznisu

S kojim ključnim izazovima ste se suočavali u svojoj karijeri kao žena i kakva je općenito pozicija žena u vašem sektoru? Koliko ih je na upravljačkim pozicijama i je li njihov angažman ravnopravno vrednovan?

- Najveći izazovi usko su povezani s imperativima koje su kreirale okolnosti, odnosno očekivanja drugih i moguća rješenja odnosno vlastite prosudbe rizika u donošenju odluka. U takvim situacijama kao menadžerica uvijek sam se rukovodila vlastitim prosudbama, a ne nerealnim očekivanjima drugih. Upravljačka moć žena u biznisu i danas je značajno limitirana, kako u donošenju odluka, tako i u vrednovanju ostvarenih rezultata u odnosu na muške kolege.

Koje su bile najizazovnije odluke koje ste donijeli u posljednjih godinu dana?

- Ne bih izdvajala niti rangirala izazovnost protekle poslovne godine, ali bi svakako naglasila složenost uvjeta poslovanja te okruženja s obzirom na događaje koji su obilježili proteklu poslovnu godinu. Naglasak je na nedostatku političke volje za reformama koje nama poslovnjacima „život znače“, odnosno produljuju ili skraćuju poslovni život i bitno utječu na uspješnost poslovanja, Nadam se da će tu nužnost provedbi reformi prepoznati naše političke strukture jer i one u konačnici time profitiraju.

>>> Ruža Tomić Fontana: Ženama u biznisu je izazov prilagoditi se uglavnom ‘muškoj’ poslovnoj kulturi

Primjećujete li razliku među mlađom populacijom žena u pristupu svom poslu i njihovom napredovanju?

- Da, primjećujem vrlo pozitivne razlike u pristupu i vođenju vlastitih karijera mlađih menadžerica i nastojim iz njihovih primjera učiti i mijenjati se na bolje. Simbioza mladih ljudi, njihovih ideja i prakse te vještine starijih menadžera, dobitna su formula u kreiranju nove vrijednosti.

25. travanj 2024 08:21