Aktualno
StoryEditor

RWE svojim kupcima dosad uštedio 100 milijuna kuna

15. Lipanj 2018.

Električnom energijom i plinom kompanija RWE trenutačno opskrbljuje gotovo 190 tisuća kućanstava i tvrtki u Hrvatskoj, kaže Zoran Miliša, predsjednik Uprave RWE Energije u intervjuu za Liderovo izdanje 1000 najvećih gdje dodaje da liberalizacija tržišta nije potpuno zaživjela te se i dalje bore protiv brojnih problema.

Prije pet godina Hrvatska je otvorila tržište opskrbe električnom energijom. Koje je koristi liberalizacija donijela građanima?

Otvaranje tržišta električne energije povijesni je događaj koji je unaprijedio tržište jer su građani prvi put dobili pravo i mogućnost da izaberu opskrbljivača i ukinut je monopol. Učinci liberalizacije za krajnje kupce bili su brzo vidljivi jer je cijena električne energije od 2013. pala do 30 posto. Prvi opskrbljivač koji je građanima ponudio jeftiniju električnu energiju bio je RWE, tvrtka kći njemačke grupe innogy. Osim električne energije, RWE je građanima omogućio da kupuju i povoljniji plin. Jedini smo opskrbljivač kod kojeg kupci mogu kupiti oba energenta te brojne proizvode i usluge za smanjenje potrošnje energije i energetsku učinkovitost te sigurnost.

Koliko je građana dosad iskoristilo priliku i promijenilo opskrbljivača?

Priliku za uštede do danas je iskoristilo više od 200 tisuća kupaca koji su posljednjih pet godina promijenili opskrbljivača. Samo RWE-ovi kupci dosad su uštedjeli više od 100 milijuna kuna. Posebno su velike uštede naših kupaca u Dalmaciji, koji se zimi griju na struju, a ljeti imaju veliku potrošnju zbog klima-uređaja. Međutim, brojna kućanstva zbog inertnosti, neinformiranosti i toga da HEP ODS evidentno opstruira tržište i dalje ostaju na najskupljoj, univerzalnoj opskrbi te tako propuštaju priliku za uštede, iako je promjena opskrbljivača besplatna i jednostavna.

Brojna kućanstva zbog inertnosti, neinformiranosti i opstruiranja tržišta i dalje ostaju na najskupljoj, univerzalnoj opskrbi iako je promjena opskrbljivača besplatna i jednostavna

Kako biste okarakterizirali trenutačno stanje na tržištu opskrbe električnom energijom? Koji su najveći izazovi pred vama nakon pet godina na tržištu?

Očekivali smo da će nakon pet godina tržište funkcionirati te da ćemo imati više ozbiljnih opskrbljivača koji se natječu za svakog kupca. Nažalost, liberalizacija nije u cijelosti zaživjela te se i dalje borimo protiv brojnih problema. Najveći je neadekvatno riješeno pitanje financiranja obnovljivih izvora, čiji je teret prebačen na opskrbljivače. Tu je i problem solidarne naknade, nepostojanje veleprodajnog tržišta električne energije, i operativna opstrukcija od HEP ODS-a. Primjerice, imamo apsurdnu situaciju u kojoj HEP ODS, koji je zadužen za mjerenje i prikupljanje mjernih podataka, u sklopu javne rasprave predlaže izmjenu regulative jer u nedostatku podataka nije u stanju planirati. Kako da to onda rade drugi opskrbljivači? To je veliki teret na leđima opskrbljivača, zbog čega je većina, nažalost, odlučila napustiti tržišnu utakmicu te je danas još samo RWE istinska konkurencija HEP-u.

• RWE Energija napredovala je na listi najvećih hrvatskih tvrtki u 2017. prema prihodima za 74 mjesta, zauzevši 114. Nešto očito dobro radite.

- RWE u Hrvatskoj stavlja naglasak na snažan organski razvoj, ali i akvizicije lokalnih plinskih distributera. Prema toj strateškoj odrednici i kvalitetnoj prodajnoj strategiji, iz godine u godinu ostvarujemo porast prihoda. Pojačani razvoj zahtijeva i pojačana ulaganja, kako u razvoj novih prodajnih kanala, tako i u zapošljavanje stručnjaka, no očekujemo da ćemo u ovoj godini ostvariti dobit, koja će biti ključni pokazatelj našega pozitivnog poslovanja.

26. travanj 2024 16:12