Aktualno
StoryEditor

S digitalizacijom dolazi ‘potpuna elektrifikacija‘

07. Lipanj 2017.

Velike tech kompanije kao što su Google, Amazon i Apple, s vodećim automobilskim tvrtkama rade na tome da prošire svoje poslovanje na energetski sektor u idućih 10 godina zbog revolucije koja je već počela.

To predviđanje je postavio profesor energetske politike na Sveučilištu u Oxfordu Dieter Helm, piše Irish Times.

Profesor Helm tvrdi i da će tehnološke promjene potaknuti čovječanstvo da prestane koristiti ugljen, što se ne bi moglo postići bez sporazuma o rješavanju klimatskih promjena donesenom u Parizu.

Tehnologija i digitalizacija su ono što mijenja pravila igre, a ljudi su fokusirani na robotske tehnologije zaboravljajući ulogu električne energije u cijeloj 4. industrijskoj revoluciji (tag).

Sva predviđanja da će svijet doći do točke naftnog vrhunca, koji označava maksimalnu brzinu ekstrakcije nafte, dokazano su pogrešna. Tržište električne energije će procvati nakon što svi shvate da ne uzrokuje marginalne troškove.

>>>Konferencija o energetskoj budućnosti – Investicijski potencijal obnovljivih izvora energije

Prioritet će biti kako proizvesti električnu energiju na siguran i ekonomičan način, a u isto vrijeme smanjiti uporabu ugljika. Profesor Helm upozorava i na činjenicu da će čovječanstvo, bez kombinacije digitalizacije, elektrifikacije i velikog doprinosa solarne energije, doživjeti teško izdrživu vrućinu, što je opisao i u svojoj knjizi ‘Kraj utakmice za fosilna goriva‘.

Energetska budućnost Hrvatske: Kako energetska tranzicija funkcionira na lokalnoj razini

Opskrba novom energijom privući će nove igrače, zato su Google i Apple usmjerili fokus na razvoj autonomnih vozila. I dok se naftne kompanije polagano prebacuju s nafte na plin očigledno još nisu shvatili brzinu kojom će industrija proći kroz neopozivu promjenu.

20. travanj 2024 12:42