Aktualno
StoryEditor

‘S koljena na koljeno‘: Prezimena najbogatijih obitelji Firence ista već 600 godina

05. Veljača 2017.
Piše:
Ivana Tarnaj

Dvojica talijanskih ekonomskih stručnjaka, Guglielmo Barone i Sauro Mocetti, usporedila su porezne knjige Firence iz 1427. i 2011. godine i zaključili da su firentinske obitelji koje su bile bogate tada, ostale bogate i 600 godina kasnije.

- Obitelji koje najviše zarađuju danas, i koje plaćaju poreze, bili su na vrhu sociološko-ekonomske ljestvice prije punih 6. stoljeća - stoji u zaključku analiza ovog ekonomskog dvojca.

Istraživanje je postalo moguće zahvaljujući digitalizaciji poreznih knjiga Italije i činjenici da su podaci o poreznim platišama iz 1427. postali dostupni na internetu.

Ekonomisti su pratili talijanska prezimena, u poreznim knjigama, a kako su se ona širila linearno, bilo je moguće pratiti ekonomski prosperitet tih obitelji. Tada, baš kao i danas, pripadnici bogatih talijanskih obitelji bavili su se poslovima, profesijama, koje su bile bolje plaćene i to im je osiguralo visoko mjesto u društvu.

>>>Analiza prezimena sugerira da je 42 posto zaposlenika Grada Zagreba u potencijalnom nepotizmu

Iako se podrazumijeva da se obiteljsko nasljeđe i imovina prenosi s koljena na koljeno, ipak je začuđujuće da su te obitelji ostale bogate i moćne, unatoč brojnim povijesnim događajima koje su potresale Firencu. Naime te su firentinske obitelji preživjele Napoleona, benita Mussolinija, dva svjetska rata. Ne samo da su preživjeli, već su i zadržali svoje bogatstvo, ističe Quartz.

Ovo istraživanje ponudilo je uvid u to na koji način bogati ostaju bogati. U sličnim istraživanjima, pokazalo se da, primjerice, u Engleskoj, bogatstvo, status, moć i ugled ostaje u pojedinim obiteljima i preko 8 stoljeća. Dakle, riječ je o obiteljima u kojima je 28 generacija rođeno i ostalo moćno i bogato.

24. travanj 2024 05:58