Aktualno
StoryEditor

S materijalima koje proizvodi Lola Ribar, a već se koriste u Općoj bolnici Karlovac, rane brže zacjeljuju

19. Lipanj 2019.

Vesna Hajsan-Dolinar, zamjenica župana Karlovačke županije, predstavnici zdravstvenih ustanova na području Karlovačke županije, te Siniša Žanetić, direktor karlovačke tvornice sanitetskog materijala ‘Lola Ribar‘ potpisali su danas u uredu župana okvirni sporazum o međusobnoj strateškoj suradnji.

‘Lola Ribar‘ koji danas ima 147 zaposlenih, osim onih klasičnih sanitetskih proizvoda poznatih u kućanstvima, ima 600 proizvoda s CE certifikatima i odobrenjima za prodaju diljem cijele Europe, kazao je Žanetić, a inicijativa potekla iz ‘Lole Ribara‘ trebala bi realizacijom danas potpisanog sporazuma o strateškoj suradnji uroditi pozitivnim efektima za sve njegove potpisnike.

‘Lola Ribar‘ ima već uhodanu suradnju s renomiranim europskim i svjetskim proizvođačima u svojoj branši, a rezultat toga je usvajanje najnovijih tehnologija i njihovoj implementaciji u vlastitom proizvodnom programu, a što se posebno tiče specifičnog dijela asortimana namijenjenog bolnicama.

Osim što sad u ponudi za bolnice imaju 300 sterilnih setova za razne vrste operacija, za ‘Lolu Ribar‘ od velike će koristi biti povratne informacije od medicinske struke u vezi daljnjeg prilogađavanja bolničkih setova za razne specifične operacije, kako bi se i tu postigla optimizacija, a time ubrzalo zacijeljivanje rana, smanjio broj bolničkih infekcija, smanjila bi se uporaba materijala u odnosu na dosadašnju bolničku praksu, što bi sve u konačnici trebalo opustiti ionako prenapete bolničke proračune.

U Općoj bolnici Karlovac već je i započela probna primjena materijala za zbrinjavanje rana, koje je proizveo ‘Lola Ribar‘ u suradnji s engleskim partnerom, a zahvaljujući aktivnim komponentama pokazalo se da s tim oblozima rane brže zacjeljuju, što je potvrdio i ravnatelj Opće bolnice Karlovac Ervin Jančić.

Osim toga, uskoro će biti na listi Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje naših novih 67 proizvoda, kazao je Žanetić, te spomenuo i suradnju s jednom kompanijom koja se afirmirala u proizvodnji novih, plastičnih gipseva.

No, posebno je značajan aspekt, kazao je Žanetić, suradnje s jednom francuskom kompanijom na uvođenju novih standarda u bolnice koji se odnosi na problematiku opasnog medinskog otpada.

- Radi se o tehnologiji neutralizacije i sterilizacije infektivnog medicinskog otpada na mjestu njegovog nastanka, čime se pojednostavljuje i njegova manipulacija do predaje ovlaštenim tvrtkama za zbrinjavanje. Međutim, primjenom takve nove tehnologije broj bolničkih infekcija smanjuje se za 15-ak posto. Dakle, osim smanjenja troška, smanjuje se i izloženost pacijenata prijetnjama koje ne bi trebale postojati, zaključio je Žanetić.

25. travanj 2024 07:27