Aktualno
StoryEditor

SAAB podržava otvaranje Centra za autonomne i kooperativne robotske sustave u Hrvatskoj

28. Studeni 2017.

Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu i švedski Saab potpisali su u utorak Sporazum o razumijevanju s ciljem stvaranja Centra izvrsnosti za autonomne i kooperativne robotske sisteme u Hrvatskoj, kaže se u priopćenju obrambene i sigurnosne tvrtke.

Centar izvrsnosti za autonomne i kooperativne robotske sisteme bavit će se istraživanjem i inoviranjem novih metodologija i naprednih inženjerskih pristupa u područjima poput mehatroničke tehnologije, interakcije ili percepcije ljudskog robota, tehnologija navigacije i spoznaje.

>>>Saab pokreće Inovacijski program u Hrvatskoj

Nakon što ostvari punu operativnost, centar će predstavljati dugoročnu i održivu investiciju u ljude i istraživanje u Hrvatskoj. U njemu će se provoditi visokokvalitetna bazična i primijenjena istraživanja, kao i uvoditi inovacije u robotske sisteme, kaže se u priopćenju.

- Snažnim povezivanjem s Kraljevskim institutom za tehnologiju, uz velikodušnu podršku Saaba, Centar izvrsnosti pokušat će postati svjetskim centrom za najsuvremenija istraživanja i inovacije u autonomnoj i kooperativnoj robotici s jakim utjecajem na hrvatsku i europsku industriju, te društvo u cjelini, istaknuo je profesor na Zavodu za automatiku i računalno inženjerstvo na FER-u te koordinator projekta Ivan Petrović.

Direktor za tehnologiju u Saabu Pontus de Laval naglasio je da Saab ima dugu povijest suradnje s akademskim sektorom.

- Ono što činimo u Švedskoj kad su u pitanju inovacije, istraživanje i razvoj, želimo primijeniti i drugdje u svijetu. Suradnja sa FER-om prva je ovakve vrste u srednjoj i istočnoj Europi, koji čine ključno tržište za Saab u budućnosti te vjerujemo kako će ovaj projekt imati stvaran utjecaj na hrvatsku i regionalnu ekonomiju, rekao je Laval.

>>>Krstičević: Optužbe o plagijatu pokušaj su hibridnog djelovanja na mene i moj tim

Saab je proizvođač borbenih zrakoplova Gripen, a ponuda Kraljevine Švedske jedna je od četiri koje je hrvatsko Ministarstvo obrane dobilo za nabavu borbenih zrakoplova. Kraljevina Švedska jedna je od država čije su ponude početkom listopada otvorene za nabavu višenamjenskog borbenog zrakoplova, a uz ponudu te zemlje pristigle su i ponude Grčke, Izraela i SAD-a.

Kako je početkom listopada izjavio ministar obrane Damir Krstičević, Sjedinjene Države nude novi F16, Izrael polovni F16C, Grčka polovni F16C, a Švedska nove Gripene.

24. travanj 2024 13:09