Korona i biznis
14. siječanj 2019.

Saab za Lider: Nadamo se da Hrvatska razmatra našu ponudu

Nakon definitivne propasti posla s Izraelcima, ponavljanje natječaja za nabavku borbenih zrakoplova otvara se kao jedna od mogućnosti, a time i prostor švedskom Saabu, koji je dao najskuplju ponudu na prvom natječaju, za povratak u igru. Iako još uvijek oprezni u izjavama, iz proizvođača Gripena Lideru su pristali kratko prokomentirati novonastalu situaciju.

‘Saab je uzeo na znanje odluku hrvatske Vlade o prekidu pregovora s Izraelom. Nadamo se da Hrvatska još uvijek smatra švedsku ponudu alternativom u ovom procesu javne nabave borbenih zrakoplova čime bi se nastavila jačati već čvrsto partnerstvo dviju zemalja. Gripen je novi europski NATO borbeni zrakoplov s operativnim radnim vijekom duljim od 30 godina. Hrvatskoj bi dao višenamjenski borbeni sustav visoke operativne efikasnosti, najnovije tehnologije i najbolju vrijednost za novac. Nastavit ćemo pratiti proces i bila bi nam čast nastaviti razgovore s Hrvatskom‘, poručili su iz Saaba čija je ponuda ukupno vrijedila oko milijardu eura.

Podsjetimo, bitka između četiri ponuđača na kraju se svela na izbor između novih i najmodernijih Gripena JAS-39 i rabljenih izraelskih F-16 Baraka na kojima su Izraelci napravili niz preinaka kako bi ih modernizirali.

Šveđani su nudili novih deset jednosjeda, dva dvosjeda i simulator s rokom trajanja oko 30 godina, bez naoružanja (dodatnih 127 milijuna kuna) i potrebne infrastrukture (dodatnih 98 milijuna kuna) te obuku u Švedskoj, a ukupna cijena premašila bi sedam milijardi kuna. S druge strane, Izrael je ponudio rabljenih deset jednosjeda i dva dvosjeda (proizvedenih 1987. i 1988.), simulator, produljenje vijeka za 25 godina, 6 do 8 pilota i 45 tehničara uz obuku u Hrvatskoj i Izraelu, inicijalni paket naoružanja te nove hangare i doradu piste i stajanki, sve za oko 3,5 milijarde kuna.