Aktualno
StoryEditor

Sabina Škrtić: Žene ne koriste više mekih vještina od muškaraca. To je stereotip

14. Prosinac 2018.

Sabina Škrtić po prvi se put ove godine našla na ljestvici 10 najmoćnijih žena u biznisu prema izboru Lidera i Bisnodea. Nakon bogatog iskustva u privatnom i javnom sektoru, sada je na upravljačkoj poziciji tvrtke Energia naturalis, jedne od najuspješnijih tvrtki u energetskom biznisu.

Bili ste na raznim pozicijama u javnom i privatnom sektoru. Koji je po vama bio povoljniji za uspon i gradnju karijere i koje ste sve izazove kao žena morali prolaziti?

Ne bih rekla da je to pitanje sektora već prilika, okolnosti, vještina, znanja i ambicije. Svaki sektor ima svoje zakonitosti i važno ih je razumjeti da biste uopće mogli funkcionirati. Upravo je razumijevanje korporativnog koda najveći izazov, a sve ostalo ovisi o znanju, iskustvu i osobnim ciljevima. Ipak, lakše je napredovati i razvijati se kada su osobni ciljevi komplementarni s ciljevima sustava.

Koje ste ključne upravljačke odluke donijeli u posljednjih godinu dana?

Većina ih je donesena na razini uprave gdje zajednički razmatramo i trenutne operativne aktivnosti, ali i procjenjujemo dugoročni okvir. Izdvojila bih

Ne smatram da žene po definiciji više koriste meke vještine. To je stereotip. Omjer tih dvaju tipova vještina ovisi o karakteru, znanju, iskustvu, ali i situaciji. Ne o spolu - tvrdi Škrtić.

one meni najizazovnije i najdraže poput odluke o pripremi strateškog koncepta razvoja i ulaska u novi biznis te odluke o intenziviranju aktivnosti glede digitaliziranja poslovanja.

Koliko su, po vašem mišljenju, pri upravljanju značajne hard, a koliko soft skills? Posjeduju li žene više mekih vještina u svom upravljanju?

Smatram da je optimum poželjan i najbolji scenarij. Ne smatram da žene po definiciji više koriste meke vještine. To je stereotip. Omjer tih dvaju tipova vještina ovisi o karakteru, znanju, iskustvu, ali i situaciji. Ne o spolu.

Što biste naveli kao vaše meke vještine?

Komunikativna sam i intuitivna, rekla bih.

Smatrate li da su žene povećanim angažmanom dovele same sebe u nepovoljan položaj? Koliko još uvijek vrijedi staro pravilo 8/8/8  (osam sati rada, osam sna, a ostalih osam obitelj, slobodno vrijeme, hobiji)? Što od navedenog najviše pati, odnosno kako sada izgleda taj omjer među uspješnim ženama?

Smatram da je život balans između privatnog, poslovnog i osobnog. I vremena i ciljeva. Neozbiljno je očekivati 8 sati odmora i 8 sati spavanja, a istodobno gajiti ambicije i stremiti visokim i odgovornim pozicijama. Važno je pronaći zadovoljstvo u svakom trenutku u danu i dati najbolje od sebe neovisno jeste li s obitelji ili na poslu. Važno je biti realan glede vlastitih očekivanja i cijene koju neminovno morate platiti.

Jeste li vi dostupni 24/7 na svim kanalima?

U pravilu jesam. To je jednostavno pravilo lijepog ponašanja kada dosegnete neku profesionalnu razinu.

19. travanj 2024 14:14