22. ožujak 2018.

Sabljo: Ne libimo se uzeti početnika, bitno je da ima volju raditi - Lider invest

Kako se u sjeverozapadnoj Hrvatskoj stvara pozitivno investicijsko okružje razgovaralo se u Bjelovaru na prvom od četiri investicijska foruma na kojima se u četiri grada promovira Lider invest, projekt kojim Lider treću godinu za redom prepoznaje, bira i nagrađuje najbolje proizvodne investicije u kategorijama velikih, srednjih i malih ulaganja. Ružica Sabljo, direktorica Interijera, bjelovarske tvrtke za proizvodnju parketa, drvenih podova i masivnog namještaja, govorila je o pokretanju investicijskog ciklusa vrijednog 100 milijuna kuna te izazovima koje imaju s pronalaskom radne snage, ali i mogućim rješenjima.

>>>Hrebak: Dođite u Bjelovar, mi ćemo investitore držati kao kap vode na dlanu

- Ne libimo se uzeti početnika, bitno je da ima volju raditi. Osposobljavamo ljude, imamo programe osposobljavanja kako bismo problem neutralizirali. Treba poraditi na tome da se u Bjelovaru uvede smjer parketar i drvni tehnolog, mi smo spremni stipendirati učenike – rekla je Sabljo.

Ivana Piščević Jurković, direktorica Tehnološkog parka Bjelovar govorila je o porastu interesa poduzetnika kao i da je jedan od najznačajnijih projekata koje provode uspostava digitalnog inovacijskog centra, budućeg bjelovarskog centra razvoja novih tehnologija u kojima će poduzetnici iz ICT sektora dobiti kompletnu infrastrukturu.

- Cilj nam je u konačnici da Bjelovar postane centar poduzetništva kontinentalne Hrvatske. Želimo poduzetnicima biti na usluzi. Izuzetno mi je drago da nam se ljudi javljaju i kada nas nazovu kasno poslijepodne ostanu iznenađeni što nam još uvijek traje radno vrijeme. Stalno smo dostupni – rekla je Piščević Jurković.

Digitalizacija ugostiteljstva

Na okruglom stolu sudjelovao je i Dario Biškup, direktor Coffeeina, bjelovarskog startupa koji provodi projekt digitalizacije kompletne ugostiteljske ponude u Hrvatskoj.

- Pokušavamo stvoriti umreženi sustav u kojem će svi moći pokazati što nude. Kada sam u Tehnološkom parku tražio savjet na koje bi se natječaje mogli prijaviti sve su nam objasnili i pomogli u pripremi projekta – ispričao je Biškup.

O važnosti komunikacije i dostupnosti poduzetnicima govorio je gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak.

>>>Hrebak: Bjelovar želi postati prvi ‘tax free’ grad za poduzetnike

- Najlakše je do mene doći preko Facebooka. Dopisivao sam se tako s jednim velikim investitorom. Možda to izgleda malo neozbiljno, ali ja sam ležeran i ne vidim razloga zašto ne bih bio stalno dostupan poduzetnicima. Naravno da održavamo i službene kontakte, ali ja osobno volim skraćivati prepreke - zaključio je Hrebak i najavio kako bi idućeg tjedna u Bjelovaru trebala početi poslovati jedna jaka IT tvrtka iz Zagreba, što je početak ambicije da njegov grad postane jako IT središte i prvi značajniji rezultat tax free politike koju provodi od početka godine.