23. studeni 2017.

Sabor o proračunu: Svatko vuče na svoju stranu

Na Vladin prijedlog državnog proračuna saborski su klubovi i zastupnici podnijeli 147 amandmana, petnaestak više nego godinu prije, o svima njima očitovat će se Vlada, a potom i Hrvatski sabor, najvjerojatnije krajem idućeg tjedna.

Glavninu amandmana, očekivano je predložila oporba, no nekolicina je došla i iz redova vladajućih. Klub HDZ-a traži tako da se iznos za centre izvrsnosti – društevno humanističkog područja poveća za 1,1 milijun kuna, a Klub HNS-a da se više sredstva izdvoji za sanaciju klizišta koja su osobito aktivna na sjeveru Hrvatske.

Uzeti od zrakoplova i SOA-e

Skidanje sredstava MORH-u, odnosno poziciji Opremanje višenamjenskim borbenim avionom (VBA) te Sigurnosno-obavještajnoj agenciji (SOA) zajedničko je nizu oporbenih amandmana.

>>>Verbalni okršaj Jandroković-Grmoja: Vi se svakoga bojite i za svakim trčite ‘ko god je na vlasti

Živi zid, koji je podnio 14 amandmana, traži da se proračunski iznos za Imunološki zavod poveća za 70 milijuna (35 na 105), a da se toliko uzme VBA-u. Sa iste bi stavke uzeo još 20, pa još sto milijuna kuna i usmjerio ih za programe nacionalnih manjina i jačanje konkurentnosti malog i srednjeg gospodarstva. Milijun kuna koje bi usmjerio na poticanje alternativnih goriva, Zid bi uzeo Ministarstvu vanjskih poslova, odnosno informiranju o EU.

I Klub IDS-a, koji ima 25 amandamana, cilja na pozicije VBA-a i SOA-e te traži da država pomogne gradnju domova za starije u nizu istarskih mjesta od Rovinja, preko Pule do Buzeta, ali i gradnju osnovnih i srednjih škola u Puli, Marčani, Medulinu, te bolnice za ortopediju u Rovinju.

>>>VIDEO: Kaos u Saboru, Jandroković bezuspješno smirivao situaciju

Smanjiti poziciju Opremanje VBA poručuju i SDP-ovi Sabina Glasovac, Bojan Glavašević i Peđa Grbin, koji traže više proračunskog novca za podršku svjedocima i žrtvama kaznenih djela te za besplatnu pravnu pomoć, ukupno 2, 5 milijuna kuna.

Od klizišta do znanosti

Nedopustivo je da se ulaže u zrakoplove prije nego se osigura dostojanstvena plaća za zaposlene u obrazovnom sustavu, poručuje Gordan Maras (SDP) i predlaže da se 350 milijuna kuna za zaposlene u obrazovanju osigura rezanjem VBA.

SDP-ovi su amandamni najbrojniji, njima se traži više novca za sanaciju klizišta (Siniša Hajdaš-Dončič, Marko Vešligaj), gospodarsku diplomaciju (Joško Klisović), bolje financiranje znanosti (Željko Jovanović), osvjetljavanje đakovačke katedrale, (Domagoj Hajduković, Damir Tomić), vodičku obilaznicu (Franko Vidović).

Gotovo da i nema SDP-ovca koji nema amandman, podnijela ih je i "najfriškija" njihova zastupnica Marija Alfirev, koja bi uzela po 50 milijuna kuna VBA-u i SOA-i i za taj iznos povećala stavku Zajamčena minimalna naknada. Ni Mostovi zastupnici, međutim, nisu sjedili prekriženih ruku.

Više za metkovske projekte

Božo Petrov traži da proračun snažnije prepozna metkovske projekte, konkretno Centar za agrume, izgradnju drugog mosta u Metkoviću, raskrižja u Starčevićevoj ulici i nastavak spojne ceste Ravča-Drvenik. Sredstva bi uzeo Poreznoj upravi, odnosno Županijskoj upravi za ceste.

>>>Plenković predstavio proračun za ‘podizanje životnog standarda’

Na tu poziciju računa i Miro Bulj koji traži pet milijuna kuna više za stipendiranje siromašnih studenata, ali i proračunsku pomoć za cestovnu infrastrukturu u Drnišu, Imotskom, Kninu i Sinju, ukupno 16 milijuna kuna.

Bulj, kojem sličan amandaman nije prošao kod rebalansa proračuna, traži da se iznos za naknadu šteta od elementarnih nepogoda poveća za čak 200 milijuna kuna, sa 20 na 220 milijuna kuna, a da se toliko uzme SOA-i i VBA.

Na posve drugačije stavke, konkretno onu za Duhovnu skrb u MORH-u te za Ured komisije za odnose s vjerskim zajednicama, računa SDP-ova Marta Luc Polanc koja se zauzima za više sredstva za osobne invalidnine i državno sufinanciranje izgradnje OŠ Milana Amruša u Slavonskom Brodu za učenike s posebnim potrebama.